Jelentkezőket várnak a Demokrácia Akadémiára

Részlet a Demokrácia Akadémia felhívásából

"Ha elmúltál már 16 éves és még nem vagy 28. Ha egy jó közösségre vágysz. Ha Magyarország néhány kiváló közszereplőjét meg akarod ismerni. Ha tájékozott kívánsz lenni a demokrácia értékeiről. Ha hozzá kívánsz járulni te is immunhiányos demokráciánk erősítéséhez. Egyre inkább tapasztalható, hogy társadalmunkból kiveszni látszik a higgadt párbeszéd készsége. A másikra való figyelem helyét felváltja a „mindig nekem van igazam” hívogató délibábja, az erő demonstrációja. A társadalmi kommunikációban a türelmetlenség, az intolerancia és az oda nem figyelés viszik a főszólamot, s mindehhez annak biztos tudata társul, hogy tudjuk, miről beszélünk. Megtanultunk egy új fogalmat: demokrácia-deficit. Ezzel a szalonkifejezéssel aztán megfogalmaztuk a gondjainkat. Úgy hisszük legalábbis, rámutattunk a dolog lényegére, ám ez önáltatás, hiszen amit látunk az csupán jéghegy csúcsa. Pontos szellemi sorvezető híján újra divatosak lettek a szélsőséges nézetek, hódít az emberek és eszmék a megismerés minimális szándéka nélküli kirekesztése." (Demokrácia Akadémia)
Néhány napja megtartotta meg első felvételi beszélgetéseit a jelentkezők első csoportjával a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége (MEASZ) Demokrácia Akadémiájának tantestülete. Az intézmény azokat a fiatalokat szólítja meg, akik nyitottak a politikai vagy civil közösségi tevékenység felé. Az Akadémia célja a közéleti, politikai, társadalomismereti jártasság elmélyítése.

Hanti Vilmos, a MEASZ elnöke a NOL-nak elmondta: az eddig felvételizők többsége már részt vett korábban civil szervezetek munkájában. A többség éppen az itt szerzett tapasztalatok alapján érzett késztetést arra, hogy a közösséget is teremtő MEASZ Demokrácia Akadémiára beadja jelentkezését.

A jelentkezők többségét a forrongó magyar közélet nyilvánvaló problémái, "a demokratikus rendet súlyosan sértő társadalmi folyamatok jelentő problémák indították arra, hogy jelentkezzenek és a jövőben aktívabb társadalmi szerepet vállaljanak" - fogalmazott a MEASZ elnöke. - Máris találkoztak olyan fiatalokkal, akiket, mint a felvételin későbbi tanáraiknak elmondták, nem eddigi szervezeti tapasztalataik, hanem mindennapi életükben, személyes környezetükben, a világhálós fórum-vitákban tapasztalt megdöbbentő jelenségek indították arra, hogy jelentkezzenek.

A következő felvételi beszélgetést szeptember 28-án rendezik, a jelentkezéseket szeptember 20-ig várják. Mint  a honlapon olvasható, a felvételi beszélgetésre rövid bemutatkozással, kizárólag a measzelnok@chello.hu e-mailcímen lehet jelentkezni.

(NOL)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.