Francia támadás az EKB ellen

Lényegében mindenki védelmébe vette az EU pénzügyminisztereinek portói, kötetlen ülésén az Európai Központi Bank politikáját és függetlenségét azt követően, hogy Nicolas Sarkozy francia elnök - éppen a Magyarországról felszállt repülőgépen - (ismét) élesen bírálta a frankfurti pénzintézetet. - Megkönynyítettük a spekulánsok helyzetét, miközben megnehezítjük a vállalkozók dolgát - mondta az államfő, újfent kritizálva, hogy az EKB csak az inflációs célra, annak nagyjából kétszázalékos szintje alatti pénzromlásra összpontosít, ahelyett, hogy a gazdaság élénkítését és a munkahelyteremtést szem előtt tartva csökkentené az irányadó kamatlábat. - (Sarkozynek) teljesen igaza van, hogy felvetette a kamatláb kérdését - támogatta az elnököt gazdasági minisztere, Christine Lagarde az Ecofin ülésén.

Mások azonban, élükön Peer Steinbrück német pénzügyminiszterrel és Joaquín Almunia EU-biztossal, nyomban az EKB védelmére keltek. - Magunk ítéljük meg, hogy mire van szükség - utasította vissza a kritikát hűvösen a helyszínen Axel Weber, a Bundesbank első embere, az EKB kormányzótanácsának tagja.

Az Ecofin-ülés a franciák számára annyiban is kellemetlen volt, hogy államháztartási helyzetük negatívan került szóba annyiban: ígéretüknek megfelelően hozzák egyenesbe a költségvetésüket 2010-re. Jean-Claude Trichet EKB-elnök egyébként úgy vélte: a jelenlegi pénzpiaci válság hatásait még korai megítélni.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.