Greenspan: az iraki invázió az olajról szólt

Alan Greenspan, az amerikai jegybank egykori elnöke friss memoárkötetében azt állítja: az Egyesült Államok olajérdekek miatt indította el az iraki háborút. A Washingtonban kisebbfajta sokkot okozó hír után Robert Gates védelmi miniszter azonnal cáfolattal állt elő.

A legbefolyásosabb amerikai pénzügyi guruk közé tartozó Greenspan - aki 18 éven állt a Fed élén - hétfőn megjelenő 531 oldalas visszaemlékezéseiben kijelenti: "az iraki háború elsődleges oka az olaj volt".

"Sajnálom, hogy politikailag kényelmetlen beismerni, amit mindenki tud: az iraki háború alapvetően az olajról szól" - írta a 81 éves, máig nagy befolyású pénzügyi szakember "A zűrzavar kora: kalandok egy új világban" című könyvében.

Greenspan meggyőződése, hogy Szaddám Huszein volt iraki elnök nem jelentett fenyegetést a közel-keleti olajszállításokra.

Robert Gates védelmi miniszter vasárnap cáfolta, hogy az iraki háború mögött olajérdekek húzódnának. Az invázióra az Öböl-térség stabilitásának megőrzése miatt volt szükség - jelentette ki az ABC televízióban.

Gates kifejtette, hogy régóta ismeri Greenspant és nagy tisztelője, de más véleményen van. A kivégzett Szaddám Huszeinra célozva leszögezte, hogy az Egyesült Államok egy agresszív diktátor ellen lépett fel, aki az egész térséget bizonytalanságban tartotta és tömegpusztító fegyverek birtoklására törekedett.

Amerikai hírelemzők emlékeztetnek rá: Washington és London mindig azt állította, hogy az iraki katonai műveleteknek semmi közük az olajhoz. George Bush amerikai elnök azzal indokolta az inváziót, hogy arra egyrészt az ottani tömegpusztító fegyverek miatt volt szükség - utólag bebizonyosodott, hogy nem léteznek -, másrészt pedig azért, hogy Szaddám Huszein ne támogathassa többé a terrorizmust.

A republikánus Greenspan megsemmisítő bírálattal illeti könyvében George Bush elnök pénzügyi működését és szinte az egekig magasztalja Bill Clinton volt demokrata párti elnököt.

(MTI)

 

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.