Hazatérésre készül Benazir Bhutto

Az angliai száműzetésének végéhez közeledő volt pakisztáni kormányfő kedvezőbb elbánásban bízik, mint utóda, Nawaz Sharif.

Harmadszor is nekirugaszkodna a kormányzásnak Benazir Bhutto, aki nyolc évi londoni illetve dubaji önkéntes száműzetés után pénteken jelentette be hivatalosan is hazatérésének tervét. A korábban 1988-1990, majd 1993-1996 között kormányzott Bhutto, - ő volt az első női vezető volt brit gyarmatból kinőtt muzulmán országban, -  fizikai és politikai comeback-jének hírét óriása ünneplés, tűzijáték, rózsaszirom- és konfettihullás fogadta Iszlámábádban, a Pakisztáni Néppárt támogatóinak körében.

Az 54 éves, háromgyermekes, angliai és amerikai egyetemi diplomákkal rendelkező politikus október 18-án utazik vissza Londonból Pakisztán legnagyobb városába Karacsiba, amely egyben szülőföldje, Szindh tartomány közigazgatási központja.

A Bhutto vezette Pakisztáni Néppárt szóvívője, Sherry Rehman hangzatos üdvözlő szavai szerint „szabad és tisztességes” választások esetén megnyerik a választásokat, melyeket a parlament mandátumának november 15-i lejárta miatt meg kell tartani. Londoni megfigyelők bizonyos aggodalommal figyelik a fejleményeket, hiszen ugyancsak innen indult el, egy héttel ezelőtt, óriási felhajtás közepette egy másik elüldözött pakisztáni kormányfő, Nawaz Sharif is, hogy azután a földreszállását követő tumultuózus jelenet után két órával később újabb száműzetés fel tartson Rijádba.

Bhutto és Pervez Musarraf elnök hosszabb ideje alkudozik egymással, de egyelőre nem jött létre a remélt, mindkét félnek kedvező megállapodás. Az iszlámábádi kormány még pénteken közölte, hogy Bhuttót nem fenyegeti a kitoloncolás veszélye. Változatlanul érvényben vannak viszont a korrupciós vádak, melyekben soha nem született elmarasztaló ítélet, ellentétben a férjével, Asif Zardarival, akit többször is ellentmondásosan elmarasztaltak és hosszú börtönbüntetésre kényszerült.

A következő hetekben folytatódhat a Musharraf és Bhutto közötti dialógus a hatalom megosztásáról, melynek szellemében a jelenlegi elnök megtarthatja pozícióját, Bhutto pedig, az alkotmány módosításával ismét kormányra léphet. Az elmozdított, majd 1977-ben koholtnak tekintett vádak alapján kivégzett miniszterelnök, Zulfikar Ali Bhutto lánya pontosan érzékeli a helyzet bizonytalanságát.

Mint nyilatkozataiban elmondta, Musharraf egyes tanácsadói tartanak a demokráciától és elszabotálhatják a tárgyalásokat. A képet tovább bonyolíthatja a Musharraffal hadilábon álló Legfelső Bíróság, amely már a napokban megsemmisítheti elnöki ambícióit, összeférhetetlennek minősítve azt a hadsereg főparancsnokságának tisztségével. A nyolc éve hatalmon lévő, de a muzulmán erőszakhullám által is nyomás alá helyezett Musharraf október 15-e előtt kívánja újraválasztatni magát.

Londoni tudósítónktól

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.