A Kossuth tér a tüntetőké

Nem kell harcolniuk a Kossuth térért tüntetőknek: a kézilabdagála helyszínének módosítása után hétfőn szabadon demonstrálhatnak a Parlament előtt. A rendőrség készül, de nem tud arról, hogy bárki törvénysértő akciókat szervezne.

A Kossuth tér birtokbavételéért bizonyosan nem lesz "háború", mert a rendőrség tudomásul vette, hogy a Rendszerváltó Fórum és a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 hétfőre bejelentett felvonulása a Parlament előtt fejeződik be. Korábban itt kézilabdagálát tartottak volna, ám a szervezők a fenyegetések hatására visszavonulót fújtak.

Az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülése, az MTV székháza elleni ostrom, illetve a kormányellenes megmozdulások évfordulójára öt budapesti helyszínen emlékeznek a tüntetők a hét végén, illetve a jövő hét elején - jelentette be tegnap Tóth Gábor budapesti rendőrfőkapitány. Ezek közül ötöt - a résztvevők várhatóan nagy száma, illetve a kiterjedt útlezárások miatt - kiemelt rendezvényként kezelnek, az illetékes hatóságok azonban egyelőre nem tudnak arról, hogy a bejelentett demonstrációkon kívül bárki törvénysértő cselekményeket tervezne.

A következő egy hétben összesen 120 közterületi esemény várható, bár nem mindegyik esik a gyülekezési törvény hatálya alá, mert egyesületek, vallási szervezetek és magánszemélyek is készülnek.

Kiemelt rendezvénynek számít viszont a Nemzeti Koordinációs Testület mai egész napos, a Hősök terén folyó demonstrációja - "nemzeti nagygyűlése" -, valamint a Magyar Nemzetért Mozgalom esti, a Hősök terétől a Vértanúk teréig tervezett felvonulása. A rendőrség hasonlóan kezeli az ugyancsak ma délutánra egy magánszemély által a budavári Szent György térre bejelentett tüntetést is, ahol a tervek szerint felszólal Morvai Krisztina és Papp Lajos szívsebész is. Ez utóbbi rendezvényeket a Kossuth téren tartották volna, ám a Parlament előtti terület ma és holnap a Miniszterelnöki Hivatalé, ahol Sulibuli elnevezéssel tartanak afféle tanévnyitót.

Hétfőn a Rendszerváltó Fórum és a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 délután négy órától emlékezik meg a tavalyi kormányellenes megmozdulásokról: a résztvevők a Corvin közből vonulnak a Kossuth térre. Ugyancsak ez a két szervezet várja szimpatizánsait kedden, szerdán és csütörtökön, szintén a Kossuth térre.

Fáber Károly, a Rendszerváltó Fórum vezetője kérdésünkre elmondta: a rendőrség tudomásul vette, hogy október 19-ig mindennap 16 és 23 óra között folytatják a demonstrációt a Parlament előtt. Ebből következően viszont hétfőn sem maradhatnak este 11 után, bár folyamatos jelenlétre készültek. A rendőrség azonban csak bizonyos feltételekkel tartotta elfogadhatónak ezt, és mobil illemhelyet, illetve a mentőszolgálat állandó jelenlétét követelte meg, amit ők nem tudtak biztosítani. Ezért a demonstrációt 23 órakor fel kellene oszlatniuk, ám ha a résztvevők nem távoznak, azonnal újabb egyeztetést kezdeményeznek a rendőrséggel, mert - a korábban jelzett "Y-tervvel" ellentétben - mindenképpen kerülni kívánják a konfliktusokat.

A budapesti főkapitány tegnap elmondta: a biztosítás rendőri létszámát kockázatelemzés alapján állapították meg, nem szeretnének a szükségesnél több embert bevetni. A helyszíneken tehát csak az optimális - pontosan nem meghatározott - létszámmal lesznek jelen, de tartalékban lesznek nagyobb erők is. Jelezte: vannak új vízágyúik, és embereik rendelkeznek megfelelő egyéni védőfelszerelésekkel. Az országos főkapitány helyettese lapunknak azt már korábban leszögezte: gumilövedéket biztosan nem vetnek be.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.