Új nyugdíjtörvény-javaslatot készül benyújtani a KDNP

A KDNP szerint hosszú távon nem a bevándorlás, hanem a gyermekvállalási kedv növelése oldhatja meg Magyarország népesedési helyzetét. Erről Harrach Péter, a kereszténydemokraták alelnöke beszélt pénteki budapesti sajtótájékoztatóján, egy nemrégiben nyilvánosságra került a uniós jelentés kapcsán. (MTI)
Új nyugdíjtörvény-javaslatot készül benyújtani a KDNP, amelynek már megszületett a teljes normaszövege - jelentette be pénteki  sajtótájékoztatóján Harrach Péter, az Országgyűlés alelnöke, a  Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) országgyűlési képviselője. A javaslat legfontosabb eleme, hogy megpróbálja kivonni a nyugdíjrendszert a pártpolitikai csatározásokból - mondta a  képviselő az MTI kérdésére válaszolva.

Ennek egyik eszköze az, hogy létrehozza a társadalombiztosítási  tanácsot, amely a lényeges döntéseket meghozná a parlament helyett -  tette hozzá.

A javaslat fontos eleme, hogy a nagyléptékű, fontos döntéseket  két parlamenti ciklus egybehangzó határozatára bíznák, amivel ki  lehetne küszöbölni a ciklusokhoz kötött és "szavazatvásárlási  kényszerrel bíró" pártpolitikai szempontokat.

A javaslat szétválasztja a szolidaritási szempontokat a  biztosítási szempontoktól.

A biztosítási szempont érvényesülésének a lényege az az egyéni  számlavezetési rendszer, amely a befizetett járulékokat gyűjti  össze, ez pedig befektetve, kamatoztatva biztosítja az öregségi, a  rokkantsági és az özvegyi nyugdíjak folyósíthatóságát.

A szolidaritási elem érvényesítésére bevezetnék az állampolgári  nyugdíjat, amely megnyílna azok számára, akik járulékfizetéssel nem  teremtettek alapot a nyugdíjazásukra. Ezt a költségvetésből  fedeznék, s ugyanolyan elem lenne, mint a jelenleg már létező  szociális juttatások.

A képviselő kiemelte a családpolitikai szempontokat, amelynek  egyik lényeges eleme az lenne, hogy a jövedelemadó egy részét  átirányíthatnák a gyermekek a szülők nyugdíjához. Ez hasonlóan  működne, mint jelenleg az egyházi és alapítványi célokra fordított  egyszázalékos felajánlások, de természetesen a százalék ebben az  esetben nagyobb lenne.  

Harrach Péter hangsúlyozta, hogy ez az elem a gyermeknevelést,  mint társadalmilag hasznos tevékenységet jutalmazná.

A javaslatban szerepel egy olyan elem is, ami a munkaadói  járulék kedvezményeit jelenítené meg a többgyermekes családanyák esetében.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.