Sarkozy Budapesten

Katonai tiszteletadással köszöntötték Nicolas Sarkozy-t a budai Várban, a  Sándor-palota előtt délelőtt. Az apai ágon magyar származású francia elnök hétórás programjában az európai témák dominálnak.

A reformok tehetik versenyképessé az Európai Uniót - mondta Sarkozy a magyar kormányfővel tartott közös sajtóértekezletén. A reformok mellett érvelt Gyurcsány Ferenc is.

Földrajzi helyzeténél fogva kiemelkedő szerepe van Magyarországnak Európában, Franciaország is stratégia partnerséget szeretne kialakítani a magyarokkal - hangsúlyozta a francia elnök. Gyurcsány hozzátette: a régiónak szüksége van Franciaország figyelmére.

Nabucco-lobbi, Gaz de France

Valódi energiapolitikára van szüksége az Európai Uniónak, ebben Magyarország stratégiai partner lehet - mondta a francia elnök a magyar kormányfővel tartott közös sajtóértekezleten.

A francia EU-elnökség célja az lesz, hogy közös európai energiapolitika jöjjön létre - hangsúlyozta Sarkozy. Támogatják a Nabucco gázvezeték tervét, az azonban még vita tárgya, hogy abban milyen szerepet játszhat a Gaz de France. Az állami ellenőrzésű francia gáztársaság a múlt héten többször hangoztatta, hogy szeretne részt venni a tervezett Nabucco-gázvezeték építésében és üzemeltetésében.

Sarkozy szerint a megújuló és a nukleáris energiára is nagy hangsúlyt kell fektetni a szénhidrogén-készletek felváltása miatt.

Gyurcsány azt mondta: valamennyi uniós tagállam érdeke, hogy közös energiapolitika legyen, az oroszországiakkal versengő beszerzési útvonalakkal, a tagállamok beszerzéseinek összehangolásával.

Reformpárti nyilatkozatok

A két vezető bejelentette: levelet írnak José Manuel Barrosónak, az Európai Bizottság elnökének az európai versenyképességi pólusok létrehozásáról. Magyarországon eddig hét pólusváros alakult ki, Franciaországban hetven helyen működik pólusprogram.

A sajtóértekezleten Gyurcsány és Sarkozy is hangsúlyozta a reformok fontosságát. A francia elnök szerint azok az országok mutatják fel a legnagyobb növekedést, amelyek a legnyitottabbak. A változatlanság halálra ítéli az államokat, csak a reform hozhat eredményt. Sarkozy úgy vélte: csak a reformok útján lehet eljutni a teljes foglalkoztatottságig.

Gyurcsány szerint erős Európára van szükség, ehhez pedig reformok és változások sora kell. Európának erősnek és teljesítőképesnek kell lennie, nem kell félnie Ázsiától és az Egyesült Államoktól.

Bölcsek Tanácsa – közös programírás

Magyarország üdvözli azt a francia javaslatot, hogy jöjjön létre a Bölcsek Tanácsa, ezzel induljon el egy közös gondolkodás, hogy merre menjen Európa a következő 10-20 évben - mondta Gyurcsány.

A két vezető bejelentette, hogy levelet írnak az Európai Néppártnak és az Európai Szocialisták Pártjának a Bölcsek Tanácsa létrehozásának szükségességéről.

Kihez húzunk, a franciákhoz vagy a németekhez?

A német-magyar, illetve a francia-magyar kapcsolatok közötti különbségekről Gyurcsány azt mondta: a régiónak szüksége van Franciaország figyelmére, a stratégiai kapcsolat a magyarok és a franciák érdekeit is szolgálja.

Sarkozy szerint az, hogy baráti kapcsolat alakul ki a két ország között, nem jelenti azt, hogy Magyarország búcsút mondana régi szövetségeseinek.

Franciaország szeretne jelen lenni Magyarországon és Kelet-Közép-Európában, ezeknek az országoknak van mondanivalójuk Európának - emelte ki a francia elnök.

Koszovó – egységes EU-álláspontra törekszenek

A két politikus egyetértett abban, hogy Koszovó ügyében egységesnek kell lennie az Európai Uniónak.

Sarkozy az uniós reformszerződésről elmondta: reméli, hogy Lengyelország is elfogadja majd. A portugál elnökség tervei szerint a megállapodás végleges szövegét október 18-án írnák alá; a lengyeleknél október 21-én lesznek előrehozott választások.

Sólyommal a kisebbségekről beszélt

Miután Sarkozy tárgyalt Sólyom Lászlóval, kettejük közös sajtótájékoztatóján azt mondta:

- Franciaország számára nagyon fontos a stabilitás és a béke, és semmiféle jellegű területi demarkációt nem tudunk támogatni. De teljes mértékben megértem, milyen kulturális és érzelmi kapcsolatok vannak a határon túli magyarok és a magyarországi magyarok között.

Magyarország különös jelentőséggel bír számára, hiszen apja magyar származású - magyarázta a francia elnök, aki tárgyalt a magyar köztársasági elnökkel a kisebbségi kérdésekről is.

Közölte: Franciaország támogatja az egyéni jogokat, viszont "visszafogottabb az álláspontunk a kollektív jogokkal kapcsolatban". Mint hangsúlyozta, a kisebbségek kérdésének ügye egy szeminárium témája lehetne.

Sólyom úgy fogalmazott, hogy saját kisebbségeink kulturális azonosságát, identitását fenn kell tartani.

Sarkozy emlékeztetett arra, hogy Magyarországon van az egyik legerősebb nemzeti hagyomány az európai országok között.

A francia elnök kiemelte a környezetvédelem ügyét.

"Franciaország segíteni fog önnek abban, hogy megvédhessük a Földünket, és a Föld élővilágát" - fordult Sarkozy a zöld elnökök hálózatát létrehozott magyar államfőhöz.

A magyar államfő meghívta Sarkozyt a november 8-án Magyarországon megrendezendő World Science Forumra. Hozzátette: ezt a fórumot a tudomány és a jövő kérdéseinek szentelik, és egy államfői panellel indul. Mint kiemelte, a fórumra már öt államfő elfogadta a meghívást, és reméli, hogy a francia elnök is jelen lesz.

Franciaország az elmúlt tíz évben stabilan a negyedik helyet  foglalja el a magyarországi külföldi befektetők sorában, négyszáz francia cég van jelen az országban.

(MTI)

Sarkozy budapesti látogatásán
Sarkozy budapesti látogatásán
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.