Sport helyett tüntetés a Kossuth téren

A sport visszavonult és átengedte a Kossuth teret, így azt a tavaly őszi kormányellenes tüntetéssorozat évfordulójára emlékezni kívánók vehetik birtokukba. Ha a rendőrség tudomásul veszi, a téren október 20-ig ismét folyamatos tüntetés lesz, de sátortábort állítólag senki nem akar.

A rendezőnek küldött fenyegetések miatt nem a Parlament előtt, hanem a Körcsarnokban tartják meg jövő kedden a Magyar Kézilabda Szövetség által szervezett kézilabda-fesztivált - jelentette be Mandur László, az Országgyűlés alelnöke tegnap a Parlamentben. A tájékoztatón részt vett a parlamenti kézilabda-válogatott néhány tagja, Simicskó István (KDNP), Csampa Zsolt (Fidesz), Almássy Kornél (MDF), valamint Bakonyi Tibor (MSZP) csapatkapitány; a rendezvényen többek közt ők mérkőznek meg a magyar kézilabda-válogatottal.

Vagyis: a sport visszavonult, és a tavaly őszi kormányellenes tiltakozások kezdetének évfordulójára átengedte a területet a Kossuth téri tüntetőknek. A rendőrség ugyanis ettől kezdve aligha tehet egyebet, mint azt, hogy elfogadja a hétfőre tervezett demonstráció szervezőinek legújabb bejelentését, amely szerint a Corvin közből induló hétfői felvonulás végállomása - az eredeti tervekkel ellentétben - nem a Vértanúk tere, hanem a Kossuth tér lesz.

Mandur László elmondta: a helyszínváltoztatást illetően egyetértettek a pártok. Az alelnök szerint nem használna a sportnak, ha e napon szélsőséges elemek tönkretennék a rendezvényt. Emlékeztetett a hétfő este történtekre: akkor a tüntetők földdel és sörösflakonokkal dobáltak meg több, a Parlament épületéből autóval távozó kormánypárti képviselőt. Mandur szerint az ilyen eseteket nem lehet megakadályozni.

Az alelnök hangsúlyozta: nem igaz az a feltételezés, hogy tudatosan épp szeptember 17-re - vagyis az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülésének egyéves évfordulóját követő napra - szervezték a fesztivált. A döntés már hónapokkal ezelőtt megszületett arról, hogy az őszi ülésszak második hetének keddjére teszik a rendezvényt. "Nem gondoltunk rá, hogy ez más szempontból nevezetes nap" - mondta.

- Már közöltük a BRFK-val, hogy módosítjuk korábbi bejelentésünket, és hétfőn a Kossuth térre kívánunk vonulni - mondta kérdésünkre Fáber Károly, a Rendszerváltó Fórum vezetője. A rendőrségnek 48 órán belül kell döntenie, hogy ezt tudomásul veszi-e. Az elképzelések szerint a menet délután hatkor ér a Parlamenthez, ahol több fölszólalásra lehet számítani, és spontán beszédekre is készülnek. A demonstráció este 11-ig tart, ha azonban a megjelentek - becslések szerint akár tízezres tömeg is lehet - azt kívánják, az "Y-terv" szerint folytatódnak az események - tájékoztatott Fáber. Ennek részleteit azonban nem akarja a nyilvánosság elé tárni, csak annyit mondott: ha a résztvevők úgy gondolják, a jog biztosította lehetőségek igénybevételével és a passzív ellenállás eszközeivel folytatják a tüntetést. A titkolózás oka - magyarázta -, hogy tavaly országos blokádra készültek, az "árulók" miatt ez azonban meghiúsult.

Előfordulhat tehát, hogy hétfő este nem vonulnak el a térről, de nem akarnak háborút - szögezte le a szervező, hozzátéve: radikálisok, de nem hívei az erőszaknak. Fáber sajnálatosnak tartja azt is, hogy a kézilabda-szövetséget megfenyegették, és személyesen kíván a főtitkárnak köszönetet mondani a korrekt döntésért. Azt viszont nem zárta ki, hogy szimpatizánsaik közül is telefonálhatott valaki. Ha egyébként hétfő éjjel a résztvevők döntése alapján a Parlament előtt maradnak, a rendőrség akkor sem avatkozhat közbe, mert újabb bejelentést tettek, amely szerint szeptember 17-én 23 órától október 20-ig éjjel-nappal folytatni kívánják a demonstrációt, bár ennek tudomásulvételét még várják - közölte Fáber. Arra, hogy urai maradhatnak-e a helyzetnek, kijelentette: bízik benne, hogy szervezőik képesek lesznek elejét venni az erőszaknak.

- Nem készülünk újabb sátortábor felállítására - tudtuk meg Gonda Lászlótól, a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 ügyvivőjétől. Szerinte nincsenek is felkészülve a folyamatos jelenlétre, ugyanakkor hozzátette: vannak olyanok, akik szerint "ezekkel" - értsd: a kormányoldallal - nem lehet másként beszélni, ám mindenkit próbálnak lebeszélni az erőszakról. Gonda egyébként szívesen megtenné, hogy békésen bevonul a Parlamentbe, hogy átvegyék a hatalmat, de bizonyosan nem törik be egy "szent épület" ajtaját. Mindenkiért azonban ő sem vállalhat kezességet, és szerinte nem kis részben a rendőrségen múlik, hogy lesznek-e atrocitások.

A titkosszolgálat folyamatosan figyelemmel kíséri az eseményeket, és ha a demokratikus államrend megdöntésére irányuló kezdeményezések jutnak a tudomására, a társhatóságokkal együtt megteszi a szükséges lépéseket - tudatta a Nemzetbiztonsági Hivatal. Tafferner Éva, a BRFK szóvivője kérdésünkre közölte: a Kossuth térre tervezett hétfői demonstrációról, illetve az október 20-ig tartó folyamatos tüntetésről a szervezőkkel ma egyeztető megbeszélést tartanak.

Virágok egyetlen nyárra - parkkarbantartás 2007. április 3-án
Virágok egyetlen nyárra - parkkarbantartás 2007. április 3-án
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.