Navracsics: "Gyurcsány Ferenc nem tiszteletreméltó, méltatlan arra a pozícióra, amit betölt"

Navracsics Tibor frakcióvezető szerint a Fidesz továbbra sem akarja legitimálni Gyurcsány Ferencet azzal, hogy a felszólalásainál bent marad a parlamenti ülésteremben, Boross Péter volt miniszterelnök, az MDF országgyűlési képviselője viszont úgy véli, a kivonulások egy idő után monotonná és jelentéktelenné válnak. A két politikus erről a Deák Ferenc Közéleti Klub csütörtök esti fórumán beszélt.

 

A Fidesz frakcióvezetője a műsorvezetőnek arra a felvetésére, hogy a kivonulással csak a miniszterelnök személyét teszik fontosabbá, azt mondta: egy miniszterelnököt nem kell szeretni, de tisztelni lehet, azonban Gyurcsány Ferenc nem tiszteletreméltó, méltatlan arra a pozícióra, amit betölt. Ennek jegyében döntött úgy a Fidesz-KDNP frakció, hogy nem kívánja legitimálni Gyurcsány Ferencet azzal, hogy bent marad az ülésteremben - jelentette ki.

Mint mondta, egyrészt az őszödi beszéd miatt tartja méltatlannak Gyurcsányt a kormányfői posztra, másrészt pedig azzal sem tud kibékülni, hogy miniszterelnök egy olyan rezidenciában lakik, amelyet zsidó tulajdonosától először a nyilasok, majd a kommunisták koboztak el, később pedig Apró Antalnak, az 1956-os forradalom egyik legvéreskezűbb elfojtójának lakhelye volt.

A miniszterelnök rezidenciája elárul valamit az adott ország a demokráciafelfogásáról, ma egy ilyen házban van a rezidencia, innen indul Gyurcsány Ferenc a Parlamentbe kioktatni a Fideszt antiszemitizmus-ellenességből és demokráciából - jegyezte meg a politikus, aki szerint sokat elmond, hogy a miniszterelnök nem talál kivetnivalót a rezidenciában. Mint mondta, lehet hogy egyesek szerint pitiáner dolog a rezidencia ügyét felhozni, de szerinte ez igenis bántja a demokráciát.

Boross Péter a kivonulásokról ugyanakkor azt mondta: egy ilyen teátrális akció egyszeri alkalommal kifejez valamit, később azonban monotonná, jelentéktelenné, megunttá válik, és ezért szerinte négy évig sikeresen nem művelhető. A volt miniszterelnök hozzátette: nem akarja más párt politikai módszertanát vitatni, de szerinte a kivonulás nem a legcélszerűbb eszköz.

A két politikus egyetértett abban, hogy Magyarországon is egyre inkább a személyiség, illetve a miniszterelnök személyének felértékelése felé mozdul el a politika a kollegiális kormányzással szemben, és ebben nagy szerepe van a médiának is, amely két személyiség csatájára egyszerűsíti le a politikai konfliktusokat. Navracsics Tibor szerint ugyanakkor ez nem marad mindig így, nyugati példák is arra utalnak, hogy a személyiségközpontúság és a kollegiális kormányzás váltakozó tendenciát mutat.  

A kormányképességre vonatkozó kérdésre Boross Péter azt mondta: a magyar baloldal történelmi hibája, hogy nem tud ráhangolódni a nemzeti eszményekre. Navracsics Tibor úgy vélte: az elmúlt egy év azt mutatja, hogy a kormánynak nincs programja, ha a döntések mögött álló megfontolásokat nézzük, akkor döbbenetes káosz mutatkozik meg.

(MTI)

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.