Leisztinger Tamás - Aqualand, a kiemelt projekt

Pénteken tárgyalja a szegedi önkormányzat az Aqualandprojektet, amelynek kapcsán a helyi ellenzék azzal vádolja a városvezetést, hogy a kiemelt projektre adandó uniós támogatást Leisztinger Tamás cégének akarja átjátszani. Szentgyörgyi Pál gazdasági alpolgármester cáfolja ezt.

A kormány nyári döntésével a támogatott, de továbbfejlesztésre javasolt kategóriába tette a Tiszaparti Ligetfürdő élményfürdő-komplexummá fejlesztését. A döntés sokakat meglepett Szegeden, mert korábban az elképzelés nem tartozott a város legfontosabb tervei közé. A Leisztinger Tamás érdekeltségébe tartozó Hunguest Hotels Zrt. kezdeményezte a fejlesztést a szegedi önkormányzatnál, amely a Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Tanács javaslatára került a kormány elé. Az elképzelés szerint a szegedi önkormányzat és a Hunguest Hotels Zrt. egy közös projektcéget alapítana, amely pályázik az állami és európai uniós támogatásra. Amennyiben elnyeri azt – a kormány támogatásával erre jó esélye van –, akkor a tulajdonosok tőkét emelnek a közös társaságban, amelyet 80 százalékban az önkormányzat, 20 százalékban a Hunguest Hotels Zrt. birtokol. Az önkormányzat beviszi a társaságba a Ligetfürdőt, a városi vendégházat és a termálfürdőt magába foglaló háromhektáros újszegedi ingatlant, amelyet Szeged egyik legértékesebb forgalomképes területének tartanak. Ennek értékét 1,3 milliárd forintban határozták meg. A Hunguest Hotels Zrt. 260 millió forint készpénzt tesz a cégbe. A tervezett létesítmény becsült értéke hatmilliárd forint – ennek a felét az Európai Unió és a magyar állam finanszírozza, a másik felét a Hunguest saját forrásból, illetve bankhitelből.

Gyimesi László, a szegedi közgyűlés Fideszfrakciójának vezetője kifogásolta, hogy a közgyűlés elé kerülő szerződéstervezet lehetőséget ad Leisztinger cégének arra, hogy a leendő turisztikai komplexumban az önkormányzat tulajdonrészét mindössze az apportált ingatlan értékéért, 1,3 milliárd forintért kivásárolja – tíz év alatt, egyenlő összegekben. Az ellenzék szerint a szocialista vezetésű szegedi önkormányzat segédkezet nyújt ahhoz, hogy az MSZP-közeli nagyvállalkozó cége megkaparinthasson hárommilliárd forintot az Európai Uniónak az ország felzárkóztatására adott támogatásából. Az önkormányzat ugyanakkor elkótyavetyéli egyik legértékesebb ingatlanát. Gyimesi László szerint kilóg a lóláb, mert a szerződéstervezet tartalmaz egy olyan kitételt, hogy ha a Hunguest úgy látja jónak, akkor bármikor kifizetheti a városnak az 1,3 milliárdot – így egy következő képviselőtestület már nem vizsgálhatja felül a város számára előnytelen szerződést.

Szentgyörgyi Pál, Szeged gazdasági alpolgármestere szerint a városnak jobb volna, ha a Hunguest egyszerűen megvásárolná az ingatlant, mert akkor a pénzt azonnal beforgathatnák egy új városi uszoda építésébe. A szuperfürdőt a Hunguest tulajdonában álló Forrás Szálló mellé akarják építeni. Szentgyörgyi szerint a befektetés csak akkor térül meg a Hunguestnek, ha évi 400 ezren keresik fel az új létesítményt. Ez nagy kockázat a befektetőnek, nem is vállalná állami és európai uniós támogatás nélkül, hiszen az idei forró nyáron is csak 170 ezer látogatója volt a meglévő fürdőnek, amelyre jelenleg ráfizet a város.

Szentgyörgyi Pál azt mondta: a délalföldi idegenforgalom fejlesztése kiemelt cél, bizonyára ezért támogatta a Hunguest Hotels kezdeményezését a regionális fejlesztési tanács és a kormány. Arra a kérdésre, hogy ha ez a megoldás egyértelműen előnyös a szegedi önkormányzatnak, miért írták bele a szerződéstervezetbe, hogy a 10 éves futamidőt figyelmen kívül hagyva a Hunguest bármikor megvásárolhatja a város teljes tulajdonrészét, az alpolgármester azt felelte: a Hunguest döntéshozói ezt a lehetőséget arra az esetre tartották fenn, ha netán a jövőben olyan városvezetés kerülne hatalomra Szegeden, amely nem segíti, hanem akadályozza a munkájukat.

Strandolók a Ligetfürdőben - kötelező gyakorlat?
Strandolók a Ligetfürdőben - kötelező gyakorlat?
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.