Harminckilenc rendőr áll bíróság elé a tavaly őszi zavargások miatt

Harminckilenc rendőrnek kell bíróság elé állnia a tavaly őszi zavargások során tanúsított magatartása miatt - hangzott el a Fővárosi Főügyészség és a Budapesti Nyomozó Ügyészség közös sajtótájékoztatóján csütörtökön.

A szeptemberi zavargásokkal összefüggésben 23 rendőrt azonosítottak, közülük 21-el szemben emeltek vádat, az októberben történtekkel kapcsolatban pedig 27 rendőrt azonosítottak és közülük 18 ellen emeltek vádat - mondta Falvai Zsolt, a Budapesti Nyomozó Ügyészség vezetője.

A rendőrökkel szembeni nyomozásokkal összefüggésben azt mondta: a rendőrség felső vezetése minden segítséget megadott, ugyanakkor az alegységek parancsnokai már közel sem bizonyultak ilyen együttműködőnek.

Az ügyészség képviselői a sajtótájékoztatón hangsúlyozták: a közölt adatok a csütörtöki állást tükrözik, a végleges adatokra még várni kell.

Ihász Sándor fővárosi főügyész elmondta: külön ügyészségi nyomozócsoport dolgozott ezeken az ügyeken és a lehető legaprólékosabban jártak el az eljárások során.

A szeptemberi-októberi eseményekkel összefüggésben külön kitért a Budaházy György ellen nemrég benyújtott vádiratra. Mint mondta, "nem igazán sűrűn fordult elő", hogy hozzá hasonlóan államellenes bűncselekmény miatt nyújtsanak be vádiratot a Fővárosi Főügyészségre.

Újságírói kérdésre, miszerint az eljárás alá vont rendőrök tovább dolgozhatnak-e szolgálati helyükön, Ihász Sándor azt mondta, ez a munkáltató, vagyis a BRFK és a Rebisz parancsnokának a döntése.

Falvai Zsolt, a Budapesti Nyomozó Ügyészség vezetője hangsúlyozta: függetlenül attól, hogy civilek vagy rendőrök kerültek eljárás alá, velük szemben az ügyészség a szakma szabályai szerint, pártatlanul folytatta le az eljárásokat. Hangsúlyozta: a rendőri bűncselekmények esetében a törvény kizárja a kollektív felelősséget, büntetőeljárás csak konkrét személlyel szemben indítható.

A rendőrök által elkövetett bűncselekmények felderítési nehézségeiről szólva azt mondta: voltak olyan ügyek, amelyekben a sértett beazonosítása is nehéz volt, a rendőrök nem viseltek azonosító jelet, valamint plexi lemezt tartottak maguk elé és alatta maszkot viseltek. A civilekkel szemben azért volt a felderítés egyszerűbb, mivel számos esetben a helyszínen tetten érték az elkövetőket.

Az eljárásokkal kapcsolatban összességében Falvai úgy fogalmazott: a rendőrök közül egy személy ismerte el bűnösségét, de a civilek között se volt jellemző, hogy magukra vállalják a gyanúsításban szereplő bűncselekményt.

A gumilövedékek használatával kapcsolatban Falvai felidézte: márciusban levélben fordult az országos rendőrfőkapitányhoz, hogy vizsgálja meg: terhel-e valakit felelősség a gumilövedékek "rendszerbe vételi eljárásának elmaradása miatt". Erre Bencze József júliusban úgy válaszolt, hogy ilyen felelősség nem állapítható meg.

Wágnerné Tar Anikó, osztályvezető elmondta: a rendőrkapitányságokon a szeptember-októberi eseményekkel összefüggésben 137 gyanúsított ellen indult eljárás, közülük 112 esetben lezárták a nyomozást. Ebből 52 esetben megszüntették a nyomozást, egy ügyben vádhalasztás történt, 59 esetben vádat emeltek főként garázdaság, illetve közérdekű üzem megzavarása miatt. A bíróság elé került ügyekkel kapcsolatban azt mondta: hat vádlottal szemben született ítélet, ebből három a kihirdetése után, már első fokon jogerőssé vált.

Az osztályvezető közölte: az ügyészség és a rendőrkapitányságok által nyomozott ügyekben összesen 17 személlyel szemben született ítélet a főváros területén, ebből öt ítélet jogerőssé vált.

Az MTV-székház ostromával kapcsolatban azt közölte: 62 civilt hallgattak meg, közülük 37-el szemben emeltek vádat. Többségében közérdekű üzem megzavarása miatt vonták eljárás alá a gyanúsítottakat, illetve rongálás miatt is eljárás indult négy személy ellen, akik a vádhatóság szerint autók felgyújtásában vettek részt.

Csordás Sándor ügyészségi csoportvezető, a rendőrségi fogdákban és a büntetés-végrehajtási intézetekben történtekkel kapcsolatban azt mondta: sem a szeptemberi, sem októberi esetek során nem állapítottak meg jogellenes fogvatartást, illetve azt, hogy embertelen, megalázó dolgok történtek volna.

Ács Tibor, a Budapesti Katonai Ügyészség szóvivője elmondta: katonai bűncselekmények miatt 12 feljelentés érkezett hozzájuk, ezek közül egy még folyamatban van. A többiben nem került sor vádemelésre, mert az ügyészségi álláspont szerint a feljelentések nem minősülnek bűncselekménynek.

A szóvivő kitért arra is, hogy a büntetés-végrehajtási intézetekben történtekkel kapcsolatban 16 feljelentést tettek, ezeket vádemelés nélkül zárták le. Hozzátette: objektív bizonyítékok hiánya miatt és bizonyítási nehézségek miatt zárták le ezeket az ügyeket.

 

(MTI)

 

Rendõri intézkedés 2006. szeptember 20-áról 21-re virradó éjszaka
Rendõri intézkedés 2006. szeptember 20-áról 21-re virradó éjszaka
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.