Bencsik Andrást felmentették Torgyán rágalmazásának ügyében

Felmentette Bencsik Andrást, a Magyar Demokrata főszerkesztőjét a Torgyán József volt kisgazdaelnök által kezdeményezett rágalmazási perben a Fővárosi Bíróság. A tárgyaláson csupán Bencsik András ügyvédje jelent meg, aki tudomásul vette a másodfokú, felmentő határozatot.

Ha a magánvádló sem fellebbez, akkor a Fővárosi Bíróság döntése jogerőre emelkedik, ellenkező esetben a Fővárosi Ítélőtáblán folytatódik harmadfokon a Demokrata főszerkesztője ellen Torgyán József által indított rágalmazási per.

A főszerkesztőnek a hetilap 2006 januári számában megjelent Hajrá, Orbán Viktor! című cikkének egyes kijelentései miatt lépett fel Torgyán József magánvádlóként a bíróságon.

Az egykori kisgazda pártvezér szerint rágalmazó volt például a rá vonatkozó "megalázott szolga" fordulat, vagy az a megfogalmazás, hogy "Torgyánt - sejtjük miért - az elnyomók rövid pórázon tartották", ami a magánvádló szerint azt jelenti, hogy ő a kommunisták szekértolója. A hetilap 2006 januárjában leközölte Torgyánnak a cikkel kapcsolatos észrevételeit.

A volt kisgazda pártelnök által indított polgári perben pedig részben helyt adtak keresetének, és kimondták, hogy a cikk sértette személyiségi jogait.

A büntetőperben korábban az elsőfokú bíróság Torgyán indítványának megfelelően, nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazásban mondta ki bűnösnek Bencsik Andrást, és egy év próbára bocsátotta.

Csütörtökön azonban a másodfokon eljárt Fővárosi Bíróság felmentette a rágalmazás vádja alól a Demokrata főszerkesztőjét, mert álláspontja szerint a kifogásolt kijelentések nem érik el azt a szintet, ami büntetőjogi felelőségre vonást tenne indokolttá, a kifogásolt cikk szerzője csupán véleménynyilvánítási jogával élt. E vonatkozásban pedig a politikusoknak, közszereplőknek az Alkotmánybíróság határozata szerint egyébként is többet kell eltűrniük, mint másoknak.

Továbbá a bíróság szóbeli indoklása szerint a cikk egésze nem is elsősorban Torgyánról szólt, hanem a rendszerváltással kapcsolatos véleményt, értékítéletet fogalmazott meg. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.