Rekordok napja a világpiacokon

Újabb csúcsot döntött az olaj ára szerdán, miközben a dollár történelmi mélypontra zuhant az euróval szemben. Általános gazdasági megfontolások hajtották ellentétes irányba az árakat, s tartották szinte mozdulatlan állapotban a világ vezető tőzsdéit - a keddi lendületes emelkedés után.

A kőolaj-exportálók szervezete (OPEC) kedd este Bécsben megegyezett ugyan, hogy napi félmillió hordóval növeli a kitermelést, de ez nem nyugtatta meg a téli fűtési szezonra készülő piacot, amely legalább egymillió barrelnyi bővítésről szeretett volna híreket kapni. Minthogy ez elmaradt, az olaj ára a magasban maradt: az amerikai alapfajtáé szerdán átlépte a 79 dollárt. Ez történelmi csúcs.

Annak ellenére, hogy az ipari államokat tömörítő Nemzetközi Energia Ügynökség - az amerikai jelzálogpiac válságának kedvezőtlen gazdasági hatásai miatt - kicsit visszavett az olajkeresleti előrejelzéséből erre az évre. S voltaképpen az USA-ból indult hitelkrízis következményei nyomják le a dollár árfolyamát is.

Az amerikai pénzügyminiszter, Henry Paulson - aki a Wall Streetről, a Goldman Sachs éléről csatlakozott George W. Bush kormányához - tegnap azt hangoztatta, hogy a kockázatos, összetett értékpapírok árazása körüli bizonytalanság hosszú idő alatt szűnik csak meg, s a mostani helyzetből nehezebb lesz kikecmeregni, mint az utóbbi két évtized nagyobb pénzügyi válságaiból. Mivel az amerikai gazdaságból érkező adatok a növekedés lassulására utalnak, s emiatt kamatcsökkentést válthatnak ki, a dollár gyengül az euróval szemben. A befektetők a mérséklődő kamatkülönbözet miatt kevésbé kecsegtetőnek tartják az amerikai valutát. Az eurót tegnap 1,3915-ön is jegyezték, vagyis az európai közös pénz még sohasem volt ilyen erős a dollárhoz képest. S fordítva: az amerikai valuta sem volt még ilyen gyenge az euróval szemben. Az erős euró exportfékező hatása miatt azonban az európai tőzsdék indexei tegnap csak szűk sávban mozogtak, s keddi szintjük közelében maradtak. Közben az Európai Központi Bank háromhavi lejáratra újabb 75 milliárd eurót fecskendezett a bankrendszerbe, a hitelválság okozta nehézségeket oldandó.

A bizonytalanságokat követve a hullámzó budapesti tőzsdeindex, a BUX 114 ponttal, 0,4 százalékkal erősödött, s 26 960 ponton zárt. A magyar valuta is szűk sávban maradt. Az eurót 253,50 és 254,50 között jegyezték, a kereskedés végén 254 körül járt a kurzus.

A BP finomítója az USA-ban
A BP finomítója az USA-ban
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.