Oktoberfest Ciszjordániában

Sörfesztivált rendeztek a palesztin területeken. Igaz, a megszokottnál korábban, hogy ne essen egybe a muzulmán böjti hónappal a ramadánnal. A ciszjordániai keresztény faluban termelt nedű igen kedvelt. Izraelbe azonban egyelőre nem jut el.

A német tisztasági törvénynek megfelelő sört gyártanak és Oktoberfestet tartanak immár három éve Ciszjordánia egy aprócska falujában. A település és a sör neve ugyanaz: Taybeh, amely arabul azt jelenti, ízletes.

A hétvégi sörfesztiválon palesztinok, diplomaták és külföldi turisták ízlelgették a sört és élvezték a színpadi programokat. Volt hagyományos palesztin néptánc, a debka, és fellépett egy tinédzserek körében népszerű arab-izraeli rapegyüttes is.

Taybeh az egyetlen tisztán keresztény település a palesztin területeken, ám a környező muzulmán falvak lakosságával sosem volt konfliktusa az alkoholünnep miatt. Nadim Khoury, a családi sörfőzde tulajdonosa a BBC Newsnak elmondta: szándékosan hozta előre a fesztivált néhány héttel, hogy ne ütközzön az iszlám világban e hét elején kezdődő böjti hónappal, a ramadánnal. Most az alkoholmentes Taybeh kifejlesztésén fáradozik, hogy a konzervatív muzulmán piacokra is betörhessen. Ma már a tizenegy éve indított kis sörfőzde uralja a palesztin piac negyedét, és Izraelben, Tokióban és Londonban is egyre népszerűbb. Khoury arról álmodozik, hogy hamarosan Tel-Aviv és Haifa legnépszerűbb bárjaiban is megjelenik a Taybeh márka.

Az új piacok meghódítását az akadályozhatja, hogy Taybeh lakóinak különleges engedélyre van szükségük az utak használatára, és a faluba csak egy izraeli katonai ellenőrzőponton át lehet bejutni. A tartósítószer nélkül készülő sörnek nem tesz jót, ha sokáig áll az ellenőrzőponton, és Khoury szerint gyakran nemcsak feltartóztatják a szállítmányt, hanem még az üvegeket is kinyitják a katonák, robbanószereket keresve. - A mi hordóink legfeljebb akkor robbannak fel, ha túlságosan megerjed bennük a sör - üti el viccel a probléma élét a Taybeh egyik munkatársa.

A sörfesztivál békésen, konfliktusok nélkül zajlott le. Csak az áram ment el néha a koncertek közben, ám az egyik énekes ezt is megoldotta. Közelebb hívta a közönséget magához, majd együtt énekelt velük.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.