Schwarzenegger megvétózta a népszavazást az iraki csapatkivonásról

Arnold  Schwarzenegger kaliforniai kormányzó megvétózta az iraki  csapatkivonásról szóló népszavazást. A kormányzónak kedd estig kellett vagy aláírnia, vagy elutasítania az arról szóló kezdeményezést, hogy a 34 milliós szövetségi államban a február 5-i előválasztások napján rendezzenek népszavazást az iraki csapatkivonás ügyében.

A sok egyéb kérdésben demokrata álláspontra helyezkedő republikánus Schwarzenegger az utolsó pillanatban elvetette a kérdés népszavazási listára vételét. Indoklása szerint egy ilyen ajánlás jellegű állásfoglalásnak nem volna megfelelő hatása, csak még jobban megosztaná Kalifornia lakosságát és elterelné a figyelmet a sokkal  fontosabb megoldandó problémákról.

Ha a kaliforniaiak szavazhatnának Irakról, akkor egy olyan nem kötelező hatályú állásfoglalás születne, amely azonnali csapatkivonásra szólítaná fel George Bush elnököt. Hasonló tartalmú határozatokat már több állam törvényhozása elfogadott, máshol népszavazást tartottak a kérdésről, de a szövetségi államok nem hozhatnak a szövetségi kormányra nézve kötelező érvényű döntést.

Schwarzenegger szerda reggel nyilvánosságra hozott közleményében ismertette álláspontját, miszerint feleslegesnek tartja, hogy egy ilyen "súlytalan népszavazással" tovább mélyítsék az ellentétet a lakosságon belül.
A második ciklusát töltő kormányzó a csapatkivonási menetrendet követelő Demokrata Párt és az azt elutasító Republikánus Párt között egyensúlyozva már korábban kijelentette: támogatja az Irakban harcoló csapatokat és a terrorizmus elleni háborút, de a csapatkivonási menetrend kijelölését is szükségesnek tartja.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.