A hét műtárgya (31)

Mindenki csak rohan, rohan, és közben észre se veszi, micsoda kincsek hevernek itt parlagon. Valóságos csodák, amelyek nélkül Budapest nem volna Bukarest. Még szerencse, hogy mi éberen figyelünk, kezünkben állandóan ott az élesre töltött fotóapparát, és azonnal lövünk, ha kell: nem hagyjuk, hogy e kincsek fölött úgy ballagjon el az idő, hogy hírük-nyomuk se marad, nem tudnánk a fényes utókor csillogó kék szemébe nézni, ha nem örökítenénk meg a főváros méltatlanul elhanyagolt szépségeit. Íme az eheti.


Na ez az, kérem, tessék. Ez különbözteti meg a magyar szabaddemokratákat a többi taplótól: merész ötletesség, játékos jókedv, modern ízlés.

A képen látható két különleges kuka (az FKF Zrt. terminológiájában szeméttároló edény, pfúj, hogy lehet egy kuka edény, amikor például egy levesestárnyér is az) a Szabaddemokraták Szövetségének Gizella úti székháza előtt áll, és kettős küldetést teljesít. Egyrészt, mint látható, egy madzagot tartanak, amely kifeszítve megakadályozza, hogy valaki más álljon a közterületnek erre a bizonyos részére, mint akit lehunyt szemük elé idéznek. A színes szeméttárolók ugyanakkor remek díszítőelemek, ügyesen ellensúlyozzák a szemben lévő, meglehetősen nyomasztó Siemens-palazzo szürkeségét.

Remek példa arra, hogyan kell megoldani egy problémát úgy, hogy mindenki jól járjon.

A két térelem egyébként nem közönséges szemetes. Kedves Olvasóink talán még emlékeznek a lapunkban is többször ismertetett ún. Művészi Kuka Projektre. Hogy ne húzzuk az időt, páran összeálltak és pályázatot hirdettek azzal, ki tud meglepőbb kukát tervezni. Rengeteg pályamunka érkezett, és ahogy kell, lettek győztesek és vesztesek. Amit itt látnak, azok vesztesek, mert a zsűri úgy ítélte meg: az, hogy egy (két) kutyaközönséges kukát narancssárgára és pirosra festenek, azért attól nem lepődik meg a publikum olyan fenemód, de a dolgozatok amúgy aranyosak, valamire még biztos jók lesznek, fel a fejjel, reméljük még találkozunk. Mi azonban megjegyeznénk: a két tárlót mégis csak két iparművész tervezte, két invenciózus, ambíciózus fiatal, akik nem tehetnek róla, hogy nem elég meglepők.

Mi tehát úgy ítéljük meg, hogy a szabaddemokraták igenis műtárgyakat guberáltak ki anyagáron a Művészi Kuka Projekt hulladéklerakójából. Ezért is kerülhettek be sorozatunkba, ami - tudjuk - nem kis megtiszteltetés.

Festett kukák az SZDSZ-székház előtt - 2007., műanyag, spárga, festék
Festett kukák az SZDSZ-székház előtt - 2007., műanyag, spárga, festék
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.