Tárcacseréhez vezethet a koalíciós vita

A biztosítási modellváltásról folyó koalíciós alku feszültsége elérte már azt a szintet, hogy mindkét pártban szó esik minisztercseréről. Ezt a lehetőséget Horn Gábor, a koalíciós egyeztetésért felelős államtitkár lapunknak cáfolta.

Vajmi kevés esély van arra, hogy a csütörtöki koalíciós egyeztetésen pont kerüljön a biztosítási reformról szóló vita végére. Az újabb forduló a potenciális befektetők, a multinacionális biztosítótársaságok meghallgatásával kezdődik. Tőlük azt várják, hogy elmondják a két párt vezetőinek, milyen feltételekkel lépnének piacra. Ezt követően kezdődhet az egyeztetés. A biztosítók véleménye valószínűleg csak befolyásolhatja, de el nem döntheti a pártok közötti vitát a biztosítási reformmal kapcsolatban - állította egyik informátorunk.

De hogy mi az, ami dönt, még beláthatatlan. Mind a szocialisták, mind a szabad demokraták mélyen beásták magukat saját álláspontjukba. Kívülről nem látszik kompromisszumlehetőség.

Az MSZP és az SZDSZ a hét végi frakcióülésein ismét hitet tett korábbi, egymástól jelentősen különböző álláspontja mellett. A szocialisták csak regionálisan szerveződő, állami többségű, viszonylag nagy egészségpénztárakra bíznák az egészségügyi ellátást. Ezek tudnák garantálni szerintük a lakosság biztonságát. A szabad demokraták ragaszkodnak ahhoz, hogy a biztosítók ne kapjanak meg előre régiókat, versenyezzenek a tagokért. Másképp nem kényszerülnek rá, hogy a jelenleginél jobb feltételeket biztosítsanak. Szerintük enélkül nincs új rendszer, akkor inkább maradjon a központosított OEP. Legutóbb kompromisszumként azt ajánlották a nagyobbik kormánypártnak, hogy a pénztárak tagtoborzási színtere legyen a háziorvosi körzet. S azok, akik az adott területen egy megadott határnapig nem választanak biztosítót, a körzetben egyébként többséget szerző szervezethez kerülnének. A liberális álláspont szerint a módszerrel a körzetekből akár összefüggő térségek is létrejöhetnek, ahogy a szocialisták szeretnék. Akiknek azonban ez kevés.

Lapunk úgy tudja: mindkét párt számol azzal, hogy csütörtökön nem tudnak kimozdulni a patthelyzetből.

Több szocialista politikus is azt mondta kérdésünkre: egymás közt szóba került már a kormány átalakítása, az egészségügyi tárca visszavétele szocialista kézbe, ahogyan az előző ciklusban volt. E verzió nyilván minisztercserével is járna.

Felvetődött, hogy ha az SZDSZ nem enged, akkor nincs biztosítási reform. Anélkül is van elég probléma, a már bevezetett változások jelentős finomításra szorulnak. Nem véletlen - tette hozzá egyikük -, hogy a miniszterelnök parlamenti évadnyitó beszédében az egészségügyről szólva a biztosítási reformot csak a tizenegyedik helyen említette.

Hasonló gondolkodás folyik a szabad demokrata frakcióban is, ám ott a tárca viszszaadásával kapcsolatban a párt meghatározó politikusai arra kérték társaikat: gondolatkísérletként se foglalkozzanak ilyesmivel.

Szó sincs minisztercseréről - állította lapunknak Horn Gábor. Az SZDSZ három fontos terület gazdája, nem fogunk belemenni újabb hatalmi osztozkodásba. A koalíciós egyeztetésért felelős államtitkár hozzátette: számára sem világos, hogy mi lehet a megoldása a vitának, de az SZDSZ biztosan nem megy bele semmibe, ami nem jobb a jelenlegi helyzetnél. A regionális rendszer pedig nem volna az. Nem presztízs, hanem a politikai felelősség sarkallja az SZDSZ-t arra, hogy kitartson saját álláspontja mellett.

l Az egészségügyi reform egy éve alatt hét vezető távozott meghatározó kormányzati hivatalok éléről. Rögtön a kormányalakítás után Kiss József, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgatója, de az őt követő Major Zoltán is alig tíz hónapig ült a székében. A finanszírozást végző hivatalból távozott Székely Tamás főigazgató-helyettes is. Néhány hónapja távozott az Országos Tisztiorvosi Hivatal vezetője, Bujdosó László, s e hivatal főgyógyszerésze, Antal Csaba is. A tárca Molnár Lajos áprilisi lemondásával túl van a ciklus első minisztercseréjén, és néhány napja egy politikai államtitkáron is. Kovács Attila hétfőn jelentette be távozását.

Az SZDSZ ragaszkodik Horváth Ágneshez és tárcájához is
Az SZDSZ ragaszkodik Horváth Ágneshez és tárcájához is
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.