Mégis a Kossuth térre mennek?

Ha a résztvevők a Kossuth térre akarnak menni, hát oda mennek - mondta lapunknak a Rendszerváltó Fórum nevű szervezet vezetője a jövő hétfőre tervezett demonstrációjukról. Csakhogy akkor ott kézilabdagála lesz. Fáber Károly közölte: van forgatókönyvük a "konfliktuskezelésre".

Demonstrációval emlékezik meg a Rendszerváltó Fórum és a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 a tavaly szeptember 17-én kezdődött kormányellenes tüntetéssorozatról - jelentették be a szervezők tegnapi sajtótájékoztatójukon.

A tüntetők jövő hétfőn, délután négykor a Corvin közből indulnak, s a Blaha Lujza tér, az Astoria és a Deák tér érintésével jutnak el a Vértanúk teréig, ahol a bejelentett rendezvény este 11-ig tart. A Kossuth térről viszont kiszorultak: a Parlament előtti terület hétfőn és kedden a Magyar Kézilabda Szövetségé. Hétfőn a pályát építik, kedden pedig kézilabdagála helyszíne lesz a tér.

Nem buzdítanak senkit arra, hogy a tüntetés a Kossuth téren fejeződjék be - hangsúlyozta kérdésünkre Fáber Károly, a Rendszerváltó Fórum vezetője -, ám ha a tömeg úgy akarja, akár az élére is állnak a kezdeményezésnek. Az eredeti elképzelések szerint a demonstráció a téren zárult volna, ám oda korábban a kézilabda-szövetség kapott helyfoglalási engedélyt. Így a tüntetést a rendőrség a téren nem veheti tudomásul, de nem is tilthatja azt, és erről várhatóan ma adja ki a határozatot - mondta Fáber.

Legalább hét-tízezres tömegre számítanak a jövő hétfőn, és a szervezők mindent megtesznek azért, hogy a demonstráció békés keretek között folyjék - közölte Fáber. Ezért a Kossuth térre nem szerveztek tüntetést, de több forgatókönyvet is készítettek arra az esetre, ha a résztvevők mégis a Parlament elé akarnának vonulni. Az előkészületek részleteiről Fáber többszöri kérdésünkre sem kívánt beszélni, csak azt ismételte, hogy kerülni kívánják a konfrontációt. Így szerinte elfogadható megoldás lenne, ha a Kossuth tér villamosvágányok által határolt területén kívül fejeződne be a tüntetés, ám az emberek akaratán múlik, hogy beérik-e ennyivel. Arra a felvetésünkre, hogy amennyiben bemennek a térre, számítani lehet rendőri beavatkozásra, közölte: erre is van forgatókönyv, és ha kényszerhelyzetbe kerülnek, vállalják a konfliktust.

Amennyiben egy tüntetés résztvevői a rendezvényt nem a bejelentésben foglaltaknak megfelelően tartják meg, illetve ha erőszakosan lépnek fel, a rendőrség megteszi a szükséges lépéseket - kérdésünkre csupán ennyit mondott Tafferner Éva, a BRFK szóvivője.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.