Kitartanak az árpádsáv mellett

A köztársasági elnök kérésének egyelőre nincs foganatja, a Jobbik sem tekint el az árpádsávos zászló használatától. A fideszes Wittner Mária csodálkozva fogadta az államfő szavait. Szerinte a vitának nincs nagy jelentősége, hisz "annak idején nem zászlóval, hanem fegyverekkel öltek".

A kormányellenes utcai demonstrációknak egy idő óta elmaradhatatlan kellékei az árpádsávos zászlók, a jobbikos Magyar Gárda avatóünnepségén is valósággal elborították a budavári Szent György teret. Sólyom László köztársasági elnök az Országgyűlésben elmondott hétfői beszédében - a vészkorszak áldozatai és a túlélők iránti tiszteletből - arra kérte a tüntetőket, hogy senki ne válassza ellenzékisége jelképéül az árpádsávos zászlót: legyen emberséges, gondoljon arra, mit okoz ezzel.

"A köztársasági elnök beszéde semmi újdonságot nem tartalmazott" - nyilatkozta lapunknak Vona Gábor, a Jobbik és a Magyar Gárda Egyesület vezetője, aki Sólyom László figyelmeztetése ellenére nem látja indokát annak, hogy változtasson nézetein. "Vállaltuk, és a jövőben is vállaljuk az árpádsávos zászlót, olyannyira, hogy a piros-ezüst sávokat a Jobbik hivatalos színeivé választottuk." Vona Gábor szerint elképzelhető, hogy az árpádsáv valakikben félelmet vagy rossz érzéseket kelt, de - vélte - a felelősség azokat terheli, akik "hisztériakampányt folytatnak". (Az államfő intése az úgynevezett Kossuth téri tüntetők körében sem érte el a várt hatást. Egyik csoportjuk nevében Fáber Károly közölte az MTI-vel: megmozdulásaikon továbbra is használni fogják az árpádsávos zászlót.)

A közelmúltban Kövér László, a Fidesz parlamenti képviselője, választmányi elnök keményen bírálta a Jobbikot, a Magyar Gárdát és személyesen Vona Gábort. A Heti Válasznak adott interjújában Kövér ezt mondta: "Aki nem képes a saját politikai tetteinek következményeit mérlegelni, az alkalmatlan. Aki képes erre, de nem törődik a negatív következményekkel, az szélhámos. Aki szintén képes, és kívánja ezeket a következményeket, az gazember. Hogy Vona Gáborékra melyik igaz e három közül, azt rájuk bízom." Kövér László azt is kifogásolta, hogy vannak, akik "egyértelműen nyilasokra, nácikra utaló vagy őket könynyen felidézhetővé tevő szimbólumokkal masíroznak".

Vona Gábor erre kijelentette, hogy "sem alkalmatlannak, sem szélhámosnak, sem gazembernek nem tartom magunkat". Kövér László állításait - mondván, hogy mindenki törődjön a maga dolgával - nem akarta kommentálni.

Wittner Mária, a Fidesz képviselője felszólalt a Magyar Gárda avatásán, és zászlót is adományozott a szervezetnek. A Kövér-interjút nem olvasta, másodkézből származó információk alapján nem kívánt véleményt mondani frakciótársa nyilatkozatáról. Az államfő beszédét viszont hallotta: "Csodálkozva fogadtam Sólyom László szavait, meglepett, hogy a köztársasági elnök nem tesz különbséget az Árpád-házi történelmi zászló és a nyilasok által használt szimbólumok között."

A fideszes politikus nem tudja megítélni, hogy kinek mi sérti az érzékenységét. "Bennem inkább a vörös csillag és a Che Guevara arcképét ábrázoló pólók keltenek rossz emlékeket" - állapította meg. A zászlóvitának a képviselő kevés jelentőséget tulajdonít, hisz annak idején "nem zászlóval, hanem fegyverekkel öltek". Wittner Mária ezzel összefüggésben szükségesnek tartotta hangsúlyozni: a kommunizmusnak is sok áldozata volt. Az igazi tragédia szerinte az, hogy most is "egykori KISZ-vezetők irányítják az országot". Ma már - tette hozzá Wittner Mária - "nem kommunizmust, hanem globalizmust építenek, de nincs nagy különbség: ugyanaz a kéz irányítja mind a kettőt".

Szélsőjobboldali tüntetők fenyegették tegnap este a Kossuth téren a Parlamentet elhagyó szocialista képviselőket
Szélsőjobboldali tüntetők fenyegették tegnap este a Kossuth téren a Parlamentet elhagyó szocialista képviselőket
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.