Atomerős az új orosz bomba

Új orosz vákummbomba készült - jelentették be Moszkvában.

Atombombával felérő pusztító ereje van az új orosz vákuumbombának - jelentette be kedden az orosz hadsereg vezérkari főnök-helyettese. Alekszandr Ruksin vezérezredes az orosz közszolgálati televízó híradójában azt mondta, hogy a kísérletek alapján kiderült: az új,7 tonnás bomba páratlan a világon.

A vákuumbombát 2003-ban, feltalásása idején az amerikai légierőnél "minden bombák anyjának" nevezték. Orosz közlések szerint az ő új bombájuk előállítása viszonylag olcsó, nem sért semmilyen nemzetközi egyezményt, és teljes mértékben pótolhat egy kisebb atomfegyvert. Moszkvában azt mondják, hogy az orosz bomba minden szempontból jobb az amerikainál, és el is nevezték "minden bomba apjának".

A televízió bemutatta, hogy a bomba darabokra zúzott egy négyemeletes, 30 méter hosszú házat. Az adásban azonban független szakértőt nem szólaltattak meg.

A vákuumos bomba olyan hagyományos fegyver, amely felrobbanásakor szénhidrogén-felhőt hoz létre. Ez egy másodperc törtrésze alatt elég, felgyújtja az atmoszférát, és nagy hőséget idéz elő.

Interfax, Lenta, MTI

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.