Új ultimátumot adott a Magosz

A Nyírségben legkorábban pénteken indulnak a fagykárokat felmérő szakértő csoportok. A Magosz követeli, hogy gyorsítsák a munkát, s ha kell, akkor újabb demonstrációval akarja elérni, hogy október 15-én megkezdődhessen a kárenyhítés.

A fagykárenyhítésért demonstráló gazdák megbízottai szerint az agrártárca nem teljesítette az augusztus 6-án megkötött egyezséget. Budai Gyula, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) szövetségi igazgatója szerint a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium még adós a belterületi ingatlanokra vonatkozó rendelettel. A már megjelent külterületi kárenyhítésről szóló jogszabály is hibás, mert abban a kárrendezés alapjául nem a megállapodásban szereplő "hozamérték-kiesést" használják, hanem számlával kell igazolni az előző év árbevételét. Budai Gyula nehezményezi azt is, hogy a kárbecslés szabályait nem életszerűen állapították meg. Elhangzott: ahhoz a gazdához, akinek kül- és belterületi elfagyott ültetvénye van, kétszer mennek a kárbecslők. Mindez nem lenne baj, de ezzel a kárenyhítés adminisztrációjának ideje húzódik. A Magosz véleménye szerint az agrártárca késésben van, s képtelenség a még el sem kezdődött munkát október 15-ig - amikorra ígérték a kifizetések megkezdését - befejezni. Ezért Budai Gyula szerint azonnal meg kell jelentetni a hiányzó jogszabályokat, és hozzá kell kezdeni a felméréshez. Amíg nem készül el a jogszabály, addig a Magosz visszatartja szakértőit a háromtagú kárfelmérő bizottságokból.

A vitás kérdésekről csütörtökön Budapesten és pénteken Nyíregyházán egyeztetnek az FVM és a Magosz szakértői. Budai Gyula a Népszabadságnak elmondta: ha nem jutnak egyezségre, akkor újra demonstrálni fognak.

Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter a Magosz keddi felvetésére reagálva azt közölte: minden tárgyaláson részt vesznek. Ha a Gazdakörök szakértői távol maradnak, akkor nélkülük kezdik meg pénteken a munkát a felmérő bizottságok - hangsúlyozta, hozzátéve: amennyiben szükséges, akkor az FVM három megyéből átcsoportosítja a falugazdászokat. A jogszabály szövegeltéréséről annyit mondott, ha szükséges, változtatnak rajta, de ez nem hátráltathatja a kárenyhítést.

Kijátsszák a Gazdakártyát

A közkedvelt Széchenyi-kártya agrármegfelelőjét bocsátják ki az integrált takarékszövetkezetek
és a Takarékbank. A Gazdakártyát a fiókokban hétfőtől lehet igényelni. Csicsáky Péter, a Takarékbank Zrt. vezérigazgatója elmondta: az egyszerű elbírású, lényegében teljesen szabad felhasználású gazdahitellel és a hitelszámlához kötődő bankkártyával egytől 15 millió forintig terjedő kölcsönt vehetnek fel (pontosabban ilyen összegű kölcsönkeretet igényelhetnek)
a mezőgazdasági termelők. A hitel kamata a háromhavi BUBOR plusz három százalék kamatfelár évente. A kezelési költség évi további 0,8 százalékot tesz ki. Az egyszeri kedvezményes kezességi díj - amelyet az Agrárvállalkozási Hitelgarancia Alapítvány részére kell fizetni - 0,5 százalék - ez utóbbi kedvezményes összeg, és csak akkor vehető igénybe, ha az ügyfél és az ügylet az agrártámogatásokra jogosult.
A hitel teljes hiteldíjmutatója 11,52 százalék.

A Takarékbank és a hagyományos takarékszövetkezeti hálózat ügyfélköre az agrárágazatban tevékenykedő mintegy 700 ezer mikro-, kis- és középvállalkozásra, valamint az őstermelőkre és a családi vállalkozókra számít lehetséges ügyfélként. Mintegy 15 milliárd forint értékű összes hitelkérelemmel és kétezer Gazdakártya kibocsátásával számolnak. (Munkatársunktól)

A fagykárenyhítésért július végén kezdtek tiltakozásba a gazdák. Nem enyhültek
A fagykárenyhítésért július végén kezdtek tiltakozásba a gazdák. Nem enyhültek
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.