Szikingert jogerősen elítélték

Jogerősen egy év két hónap, két évre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a Fővárosi Bíróság Szikinger István ügyvédet lőfegyverrel való visszaélés miatt.

2002 decemberében egy budapesti lakásban lelőtték T. Ottót. Ezután felesége, attól tartva, hogy őt gyanúsítják majd a gyilkossággal, eltüntetett egy lőfegyvert, amit dobozban eljuttatott a család ügyvédjéhez, Szikinger Istvánhoz azzal, hogy olyan bizonyítékot tartalmaz, amely alátámasztja ártatlanságát. Később a pisztolyt tartalmazó kazetta a hatóságok birtokába került. A bíróság szerint Szikinger tudott arról, hogy fegyver volt a kazettában. Az ügyvéd azzal védekezett, hogy nem tudott a pisztolyról, tehát fel kellene menteni a vád alól.

A Fővárosi Bíróság több ponton is enyhítette az elsőfokú döntést; így enyhítette a kiszabott szabadságvesztés mértékét és a felfüggesztés időtartamát, s ezen túlmenően előzetes mentesítésben részesítette, azaz Szikinger büntetlen előéletűnek számít. Ennek értelmében az ügyvédi kamaránál indult fegyelmi eljárásban dől majd el, hogy folytathatja-e ügyvédi praxisát. Az ügyvéd ugyanis e büntetőeljárás miatt évek óta nem gyakorolhatta hivatását.

Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke érdeklődésünkre elmondta: kétféle jogkövetkezménye lehet annak, ha egy ügyvédet büntetőügyben jogerősen elítélnek. Ha olyan büntetésre ítélik, ami miatt büntetett előéletűnek számít, azonnal törölni kell az ügyvédi névjegyzékből. A másik esetben - ha nem tiltották el foglalkozása gyakorlásától, és előzetes mentesítésben részesült - a fegyelmi eljárás során kiszabott büntetéstől függ, hogy folytathatja-e a praxisát. A híradások szerint Szikinger esetében ez utóbbi jöhet szóba - fogalmazott Bánáti.

- Felháborítónak tartom az ítéletet - mondta Szikinger István, aki szerint a büntetőeljárás legalapvetőbb normáit sértették meg az eljárásban. Azt pedig az írásba foglalt ítélet ismeretében dönti el, hogy milyen jogi lépéseket tesz majd.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.