Vissza a tűzhely mellé - a képernyőről

Legújabb, a „család megmentésére” buzdító könyve hamburgi sajtóprezentációján úgy fogalmazott, hogy a „III. Birodalomban sok minden, például Adolf Hitler nagyon rossz volt. Viszont volt néhány jó dolog is, így az anyák megbecsülése”.

Eva Herman mindig arra panaszkodott, hogy állandóan félreértik a szavait. Így félreértették a közszolgálati Norddeutscher Rundfunk (NDR) népszerű híradó-bemondóját és talk-show házigazdáját, amikor tavaly a Das Eva-Prinzip (Az Éva-elv) című könyve bemutatásakor azt találta mondani, hogy a nőknek a tűzhely mellett van a helyük. Vagy amikor úgy nyilatkozott, hogy kategorikusan elutasítja a nők emancipációját, szerinte szigorúan szét kell választani a két nem társadalmi-családi szerepeit.

A minap azonban nehezen lehetett félreérteni a 47 éves televíziós személyiséget. Legújabb, a „család megmentésére” buzdító könyve hamburgi sajtóprezentációján úgy fogalmazott, hogy a „III. Birodalomban sok minden, például Adolf Hitler nagyon rossz volt. Viszont volt néhány jó dolog is, így az anyák megbecsülése”.

A kijelentést felkapta a német sajtó, s a botrány tulajdonképpen kapóra jött az NDR-nek. A csatorna azonnali szerződésbontással lényegében kitessékelte a már régóta kínossá vált Hermant, aki az egyházak aktívabb televíziós szereplése mellett érvelt, illetve az utolsó pillanatban mondta csak le a Jörg Haider nevével fémjelzett osztrák Szabadságpárt (FPÖ) egyik rendezvényén való fellépését.

Az NDR a döntését azzal indokolta: Herman írói munkássága összeférhetetlen közszolgálati műsorvezetői tevékenységével, a jövőben azonban „szabadon folytathatja az anyaság intézménye melletti keresztes hadjáratát.”

A Herman & Tietjen név alatt futó talk-show másik műsorvezetője, Bettina Tietjen csalódottan és szomorúan vette tudomásul társa „bukását”, akit azonban korábban többször figyelmeztetett, hogy a könyveiben hangoztatott nő-, és családpolitikai nézetei nem férnek össze a közszolgálati televíziózás elveivel.    

Az NDR-nél közel húsz évet lehúzó tévés először felháborodottan vette tudomásul, hogy náci-szimpatizánsnak bélyegezték. Majd elkezdett magyarázkodni, de ezzel csak rátett még egy lapáttal.

– Annyit akartam mondani, hogy a III. Birodalomban az anyákat, a családokat, az összetartozást is támogatták, csupa olyan értéket, amelyek a náci hatalomátvétel előtt is léteztek, az 1968-as mozgalmak viszont felszámoltak – nyilatkozta, így végleg ellehetetlenítve magát.

A korábban a bulvársajtó és a női magazinok egyik kedvencének számító szőke tévés időközben aztán bocsánatot kért mindazoktól, akiket – elsősorban a náci diktatúra és terror üldözöttjeit – megsértett „félreértésekre okot adó nyilatkozatával”.

Előbányászták viszont egyik korábbi interjúját, amiben azt mondta: ha kívánhatna valamit, akkor az, négy házasság és a harmadikból született kisfiú helyett egy férj és négy gyerek lenne. A női emancipáció más harcos szószólóihoz hasonlóan Renate Künast, a zöldek parlamenti frakcióvezetője az egész ügyet azzal kommentálta: Frau Herman mindenkinek, így önmagának is tényleg azzal használ a leginkább, ha visszatér a családi tűzhely mellé.

Eva Herman
Eva Herman
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.