"Ablakszűkítő" módszer a véradásnál

Lényegesen biztonságosabb véradást, a fertőzések esélyének minimalizálását ígéri az a teszt, amelyet hamarosan nálunk is kipróbál a vérellátó szolgálat. Ma minden kétezer donorból egy "akad" fenn a rostán.

Életmentő, de egyben komoly veszélyforrás is lehet a vér és a vérből előállított készítmény. Olyan, amire laikusként nem is gondolunk: legfeljebb ha egy-egy botrány, mint a bolgár ápolónők ügye, kirobban. Ma Magyarországon minden kétezer véradóból egyről derül ki, hogy valamilyen fertőzése van, arról azonban, hogy hányan vannak olyanok, akiket fertőzöttként "átenged" a rendszer, egyelőre nincsenek pontos számok. A véradók és a véradáskor levett vér szűrésével a veszélyt sikerül ugyan csökkenteni, de megszüntetni egyelőre nem. Ennek pedig fő oka az, hogy minden fertőzésnek van egy úgynevezett ablakperiódusa, ami azt jelenti, hogy a fertőzés után egy bizonyos ideig a szűrésre használt sztenderd vizsgálatokkal nem lehet felfedezni a vírust. Vagyis, ha a véradó a vérvétel előtt, de e perióduson belül fertőződött meg, a vére úgy kerül a rendszerbe, hogy abban benne van a kórokozó.

Logikusan a veszély annál kisebb, minél rövidebb ez a bizonytalan időszak - mondják a szakértők. A most bemutatott úgynevezett NAT-teszt éppen ezt a periódust rövidíti le, méghozzá jelentősen.

Dr. Szendrei László laboratóriumi főorvos szerint lényeges szakmai követelmény minden eszközt megkeresni, hogy rövidítsük a kockázati időt. Ehhez csak egyetlen példát említ. - Félmillió véradásból van esély ma arra, hogy HIV-fertőzött donort találjunk. Jelenleg összesen 1500 fertőzöttet tartanak nyilván, a becslések szerint viszont legalább 4-4,5 ezren élnek hazánkban, akik nem is tudnak arról, hogy hordozzák a vírust. Ha pedig - teszi még hozzá - épp az ablakperiódusban ad valaki vért, annak beláthatatlan következményei lehetnek, hisz a 4-5 emberen kívül, akihez a vér kerül, vérkészítményeken keresztül ezeknek sokszorosát fertőzheti meg. A most bemutatott módszer a legszélsőségesebb esetben, a hepatitis C-vírusnál a hetven napról akár 5 napra is csökkentheti a "bujkálás" időszakát, de a HIV-nél is negyedeli a bizonytalan periódust, már 15 nappal a fertőződés után kimutatható, szemben az eddigi több hónappal. Magyarországon őszszel próbálják ki a véradó szolgálatnál, s tavasszal vezetik be az új technológiát.

Az új teszttel csökkenthető a kockázat  Teknős Miklós
Az új teszttel csökkenthető a kockázat Teknős Miklós
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.