Kényes egyensúlyozás Ingusföldön

Minél feszültebb a helyzet Ingusföldön, annál kisebb zajjal kívánja felszámolni Moszkva az észak-kaukázusi köztársaságban működő fegyveres csoportokat. Annak ellenére, hogy a Kreml nyáron kétezer belügyi fegyverest rendelt a térségbe, nem csökkent a gyilkosságok száma. Az orosz belügyminiszter, Rasid Nurgalijev tegnap mégis úgy nyilatkozott, a helyzet a helyi és a szövetségi erők ellenőrzése alatt áll.

A decemberi parlamenti és a márciusi elnökválasztás közeledtével Moszkva kényes egyensúlyozásra kényszerül: mind a nagy erők bevetése, mind az összecsapások folytatása azt jelentené, hogy Vlagyimir Putyin nem tudta pacifikálni az Észak-Kaukázust, noha ezt az orosz elnök legfontosabb eredményének tartja a Kreml. Bár a helyzetért nem hivatalosan bírálják az ingus elnököt, Murat Zjazikov leváltása sem kerül szóba, mivel Putyin épp az idén erősítette meg hatalmában.

Moszkva számára kellemetlen segítséget ígért a szomszédos Csecsenföld elnöke. Ramzan Kadirov saját erőnek bevetését javasolta, mondván: könnyedén rendezné a helyzetet. Az sem elképzelhetetlen, hogy a saját vezetése alatt Csecsenföld és Ingusföld öszszevonását korábban felvető 31 éves Kadirov hallgatólagos támogatásával zajlanak a fegyveres akciók, amelynek felszámolásával növelné befolyását az Észak-Kaukázusban. Moszkva egyelőre nem kér a csecsen segítségből, mert bár Kadirov hivatalosan a Kreml szoros szövetségese, növekvő hatalma nyomán ismét Moszkva ellen fordulhat, ezzel nagyobb területen felújítva a csecsen háborút.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.