Kofák az Európa Házban?

A Hunyadi téri csarnok, piac, sőt az egész tér elkótyavetyélését szeretné megakadályozni egy civil szervezet, amely mára hívott össze lakossági fórumot. Az önkormányzat szerint befektető bevonása nélkül soha nem újulna meg a csarnok és környéke.

A csarnokot felújítaná, és Európa Házat alakítana ki benne, a Hunyadi teret rendezné, alá pedig mélygarázst építene az Amelus Kft. - pontosabban a cég többségi (75 százalék) és az önkormányzat kisebbségi tulajdonában álló, a beruházásra létrehozott Európa Ház Zrt. (Az Amelus Kft. egyébként már üzletelt az önkormányzattal: az Andrássy út 21. számú házat vásárolták meg egy fürdőszobaszalonért és 296 millió forintért; a Fővárosi Bíróság később érvénytelenítette a szerződést.) Az önkormányzattal 2005-ben kötöttek egy szindikátusi szerződést. Ebben a csarnok felújításáért cserébe az önkormányzat ötven évre átadja az épület használati jogát a cégnek. Tíz évig fizetni sem kell érte, utána négyzetméterenként és évente tízezer forintot. A mélygarázs építéséért cserébe a cég vállalta a tér rendezését. A szerződést idén nyáron módosították, ebben csökkentették a garázs méreteit, így már nem a terület 60, hanem csak 40 százaléka alá épülhet a többszintes parkoló, viszont a cég sem köteles rendezni az egész teret, csak a garázs fölötti részt. Az építési jogért cserébe a cég 75 millió forintot fizet, de a használatbavételi engedély jogerőssé válásáakor megkapják a Hunyadi téri park használati jogát is.

Az ügyletet ellenzőknél - akik közül többen létrehozták a Kincsünk a piac - Hunyadi tér elnevezésű civil szervezetet - a szerződés gyakorlatilag minden ponton kivágta a biztosítékot. Mivel a kontraktust nem előzte meg pályázat, a megállapodást egyértelműen az önkormányzati vagyon átjátszásának tartják. Aggódnak a piacért, amely most több kerület lakóinak kedvelt bevásárlóhelye. Az átépítés után a téren ugyanis megszűnik az elárusítás, a csarnokban pedig a pincébe száműzik a tevékenységet - már ha ott egyáltalán lehet zöldséget-gyümölcsöt árusítani. A tervezett Európa Ház elnevezés ugyanis nem véletlen. A felújítás és átépítés után éttermeket alakítanak ki, ahol Európa nemzeteinek gasztronómiai nevezetességeit kínálják majd, az üzletekben pedig az EU országainak specialitásait és hungarikumokat árulnak.

A mélygarázs ellen is több okból tiltakoznak: egyrészt - mondják -, megépítése sok fa kivágásával jár a zölddel amúgy is igen rosszul ellátott Budapest legkevésbé zöld kerületében, másrészt pedig akkora forgalmat vonzana, amelybe belerokkan a környék. A tér változása pedig szerintük kizárólag a befektetők érdekeit szolgálja. Ezt remekül mutatja, hogy a szerződés szerint a beruházásra létrehozott projekttársaság a teret övező házak önkormányzati tulajdonban lévő üzlethelyiségeiben is 75 százalékos tulajdonrészt szerez. Azt pedig máris tudni lehet, hogy azokban a mostani kisboltok helyett éttermeket, kávézókat, sörözőket akarnak nyitni.

Mindennek tetejébe ráadásul törvénytelennek tartják az egész ügyletet, hiszen pályázat nélkül ad túl vagyonán az önkormányzat. Az elképzelések a kerületi szabályozási tervbe (KSZT) is ütköznek. A tiltakozók idézik a Közép-magyarországi Területi Főépítészi Iroda májusi állásfoglalását, mely szerint "Az említett intézmény (az Európa Ház) fásított köztér területén nem valósítható meg. (...) Fásított köztér területén közhasználat elől elzárt területet nem lehet kialakítani". Mivel a civil szervezet szerint minderről a kerületiek tájékoztatás nélkül döntött az önkormányzat, ma estére tiltakozó fórumot hívtak össze.

Az önkormányzat visszautasítja azt a feltételezést, hogy a Hunyadi téri csarnokot és piacot elkótyavetyélné - szögezte le a kerület sajtóreferense, Szilágyi Erika. Arra kellett megoldást találni, hogy az önkormányzat a tulajdonát ne veszítse el, másrészt elindítson egy a XXI. századi és a műemléki védelmet maximálisan szem előtt tartó felújítást. Ezért egy olyan konzorciumi megoldás mellett döntött, amelyben a kerület is szerepel, és biztosított a fejlesztéshez szükséges pénz.

A megújult épületbe a jelenleg is árusító kereskedők kulturált körülmények közé mehetnek vissza. Az önkormányzat nem zárkózik el attól, hogy jelenleg a téren árusítók - többségükben őstermelők - a rendezés után szintén visszakerülhetnek a nyugat-európai példáknak megfelelően kialakított szabad téri piacra.

A tervek szerint a tér szinte 100 százalékán megtartják a zöldfelületet, mivel a terepszint felett csupán 2 százalékot építhetnek be a beruházók. Az eredetileg augusztus végére beharangozott kereskedői tájékoztató fórumot az önkormányzat szeptemberre halasztja, hogy érdemibb és részletesebb tájékoztatást tudjon adni a kereskedőknek - közölte Szilágyi Erika.

A civilek szerint az átépítés törvénytelen
A civilek szerint az átépítés törvénytelen
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.