Figyelmeztették a vasprefektust

Figyelmeztetéssel zárult a Gergényi Péter volt budapesti rendőrfőkapitány ellen indított fegyelmi eljárás - jelentette be hétfőn Bencze József országos rendőrfőkapitány, aki - mint elmondta - eleget tett a nyugdíjba készülő Gergényi azon kérésének is, hogy november 30. helyett már szeptember végén szüntessék meg hivatásos szolgálati viszonyát.

A hivatali ideje alatt vasprefektusként emlegetett Gergényi ellen azért indult fegyelmi vizsgálat, mert aláírt két szerződést az IPA (Nemzetközi Rendőr Szövetség) helyi szervezetének támogatására, amihez a fegyelmit elrendelő határozat szerint nem lett volna joga. Nem mellesleg Gergényi terhére rótták, hogy egy szintén általa jegyzett megbízási szerződés keretében a BRFK több százezer forintot fizetett ki egy arab férfinak, aki résztulajdonos egy kft.-ben, melynek a volt főkapitány is tagja.

Gergényi - mint azt Bencze bejelentette - a fegyelmi határozat ellen nem élt panasszal. A tábornok nem kívánt találgatásokba bocsátkozni arról, kinek állhatott érdekében fegyelmi eljárást kezdeményezni ellene az után, hogy leváltották, s bejelentették, hogy az év végén nyugdíjba vonul.

"Fájdalommal, de tudomásul vette" az országos rendőrfőkapitány Ignácz István nyugdíjba vonulási szándékát. Mint fogalmazott: Pest megye főkapitánya egy hónapja szóban már jelezte neki, hogy foglalkozik a nyugdíjba vonulás gondolatával, a múlt hét végén azonban írásban is benyújtotta nyugdíjazási kérelmét. Személyes beszélgetésükre utalva Bencze azt mondta, "Ignácz tábornok alapos megfontolás után hozta meg döntését". A hatályos jogszabályok 25 év szolgálat után minden rendőr számára biztosítják a nyugdíjba vonulás jogát.

Ignácz, ahogy a hét végén lapunknak sem, hétfőn az MTI-nek sem kívánta részletesen indokolni távozását. A kérdéseket azzal hárította el, hogy december 30-ával nyugdíjba vonul, addig azonban rengeteg feladata van még, szeretné azokat becsülettel elvégezni.

Bár a rendőrség még mindig nem tudja, ki lopott el államtitoknak minősülő iratokat a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) Aradi utcai épületéből, négy személy - köztük három vezető - ellen fegyelmi eljárás indult. Bencze nem nevezte meg a fegyelmi eljárás érintettjeit, s arról sem beszélt, miért indult ellenük eljárás.

A nyomozóiroda belső vizsgálatának megállapításai alapján az ORFK 25 pontos intézkedési tervet fogadott el, melyet Bolcsik Zoltán igazgatónak kell végrehajtania.

Mint ismert: augusztus elején valaki egy folyamatban lévő ügy államtitoknak minősülő iratát postázta több szerkesztőségnek. A lapok a rendőrség felhívására a titkos iratot nem közölték, visszaszolgáltatták azt az NNI-nak. A nyomozóirodában azóta szinte mindenkit, aki beleegyezett, hazugságvizsgálatnak vetettek alá, eddig eredménytelenül. Az ORFK és az NNI illetékesei - nem hivatalosan - azt állítják, tudják, ki a tolvaj, de nincs elég bizonyíték ellene.

Az NNI kezdettől azt állította: az iratlopással nem az államtitok megismertetése és illetéktelenekhez juttatása volt a tolvaj célja, hanem az NNI és vezetőinek lejáratása.

Gergényi Péter
Gergényi Péter
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.