Változtasd meg a sorsod!

Harminc éve még meglehetősen mosolyogtató kísérletek folytak a trükkök alkalmazására a Magyar Televízió sci-fi földolgozásaiban. A műfajt később sem a magyar mozgókép fejlesztette a tökélyre. A rendszerváltás után szinte mindig financiális problémák voltak a filmgyártásban, a trükközést nem a vásznon mutatták be. Ott továbbra is a szerzői munkákat részesítették előnyben. Kivéve néhány komédiát, a műfaji film háttérbe szorult.

Csak mostanában kezd éledezni. Épp e héten mutatják be a mozik a Nyócker! című animáció ötletadó producereként ismertté vált Novák Erik első rendezését, a Zuhanórepülést, amely akciófilm és film noire egyszerre. Mondhatnánk, egy akciódús gengszterfilm. És készülőben az első olyan tudományos-fantasztikus pszichothriller, amelynek túlnyomó része digitális trükk.

A Sorsvonalak stábja tegnap adott hírt először a javában folyó munkálatokról, és bemutatta a film trailerét (reklámklipjét), betekintést engedve a digitális munka kulisszatitkaiba is. A film fiatal rendezője, Hatvani Balázs nem ismeretlen a filmmel kicsit behatóbban foglalkozók előtt, hiszen négy évvel korábbi első játékfilmje, az Indiai cseresznye szerepelt a Magyar Filmszemle programjában. Ebből és irodalmi példaképéből, a szinte kultikus sci-fi íróvá vált amerikai Philip K. Dick műveiből következtethetünk a Sorsvonalak stílusára, hangulatára.

Az Indiai cseresznye, melyet a rendező termékeny kudarcnak tart (szó, mi szó, nem keltett különösebb figyelmet a hazai mustrán), alaposan átértelmezi a XII. századi angliai mítoszt, amely Oroszlánszívű Richard és Robin Hood alakjához fűződik. Talán groteszk fantasynak mondhatnánk, de kiemelendő belőle a múlt átértékelésére irányuló szándék. A most készülő pszichothrillernek éppen ez a lényege. A filmben szereplő, realista eszközökkel megjelenő, ám képzeletbeli városban az emberi sors válik átértelmezhetővé, illetve visszamenőleg megváltoztathatóvá. Ez adja a történet misztikumát és erkölcsi konfliktusát egyaránt. A műről anynyit árult el még a rendező, hogy nemcsak látványos lesz, hanem elgondolkodtató is, és 100-150 ezer nézőre számítanak a moziban, így akár nyereséges lehet a vállalkozás!

A munkálatok már egy éve folynak, és az idén zárulnak - a Sorsvonalakat benevezik a februári filmszemlére. Olyan alkotásként, amelyhez nem kértek állami támogatást, és egyelőre külföldi partnert sem vettek igénybe. Hatvani kifejtette, nem rokonszenvez a mai hazai filmgyártás rendszerével, a független filmezést választja. Azt azonban csak a bemutató idején akarja elárulni, mennyi a gyártási költség - figyelembe véve a nagy technikai igényeket is.

A filmben olyan jeles színészek is szerepet vállaltak, mint például Vallai Péter, Rudolf Péter, Szakácsi Sándor, Dörner György, de mozgóképen ritkábban látott közreműködők is föltűnnek, mint Koszorú Tamás, Bárd Noémi Polli vagy Papp Orsolya Júlia. A két operatőr Végh Vozó Zoltán és Mester Ákos.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.