A zsidó gárdistajelölt

A Magyar Nemzetben nemrég többekből megrökönyödést kiváltó interjú jelent meg (Bodacz Balázs: Aki felvételét kérte a Magyar Gárdába. 2007. augusztus 30.), amelyben egy – másodgenerációs – holokausztzsidó polgártársam kinyilvánítja: örömmel töltené el, ha felvennék a Magyar Gárdába, ebbe a sokunk szemében antiszemita, irredenta, újnyilas rohamosztagba.

Az antiszemitizmus trükkjeit ismerve (jelen alkalommal: “pozitív” jelenségként mutass föl antiszemiták közé keveredett zsidót, valamint össztűz a “kommunistákra”, megfélemlítendő az összes antifasisztát) – semmi meglepőt nem tartalmaz ez a “írásmű”. “Zsidó” nyilatkozónk “származását” ő maga hangsúlyozza ki! A Magyar Nemzet újságírója is félreérthetetlenné teszi első kérdésével, hogy furcsáll itt valamit: “Mint zsidó származású magyar állampolgár, miért nem az antifasiszták demonstrációján vett részt?”  Vajon miért merül fel azonnal ez a kérdés?

Nem Reiner Péter (őt faggatta az újság munkatársa) az első zsidó származású ember, aki beleesik abba a csapdába, amelyet a lélektan így hív: azonosulás a támadóval… A történelemben nem ő az egyetlen “öngyűlölő zsidó” (lásd zsidó tisztek a fehér terror élcsapatát képezett Prónay-különítményben). A beszélgetés roskadásig pakolt csúsztatással, ferdítéssel. Csak egy példa. Az interjúalany, aki egy helyütt szorgalmazza az elorozott becsület (sic!) visszaadását a legősibb magyar királyi ház – egyébként pusztán egyik (és mi végre kell pont ezt kiragadni?) – szimbólumának, az árpádsávos zászlónak, más helyütt, a “magyar szellemet újraélesztő” gárda szellemi elődeit sorolva, nyilvánvaló rokonszenvvel fogadja el elődnek az 1990 óta töretlenül és a köz előtt zsidózó Csurka Istvánt…

A politikai paletta jobboldalán tartózkodóknak illendő lenne komolyan és tisztességesen elgondolkodniuk. Különösen a “gárdistajelöltnek”. Ugyanis – nem árt ismételni – ő olyan tömörülésbe szeretne belépni, amely – jelképeiben, vezetői megszólalásaiban, ideológiájában – az annak idején leginkább náciszövetséges hazai politikai erő, a hungaristák mai megjelenítője. Holott a pártszolgálatos testvérek irtották – uralmuk utolsó pillanatáig! – szüleinek sorstársait (ezer százalék, hogy anyukáját, apukáját is lemészárolták volna, ha nem érkezik az Iván…). E fekete egyenruhás gyilkosok példaképükként rajongtak azokért, akik a legengesztelhetetlenebbül üldözték a kommunistákat, meg a többi, mindenféle önkényuralmat ellenzőt, a konzervatívokat, a liberálisokat, a szocialistákat. “Mindenkit, aki csak ferdén néz, agyon kell lőni!” (Hitler, 1941. júl. 16.)

Fekete György
mentálpedagógus

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.