Mátraszőlős: a segélyből is adnának, csak az iskola maradjon

Egy hét késéssel tegnap kinyitott a mátraszőlősi iskola - egyelőre napközis foglalkozásokat tartanak benne. A közigazgatási hivatal szerint ezzel még az önkormányzat nem tett eleget a köztelezettségének, mivel ahhoz, hogy a tanév elkezdődjön, tanítani is kellene. A polgármester szerint azonban ez pénz nélkül nem megy.

Egy óra késedelemmel nyitott ki tegnap a mátraszőlősi általános iskola, mert - miként a helyszínen többen mondták - nem találták az épület kulcsát. Egy hátsó kiskapun és a tanárin át bejuthattak volna a szülők és a gyerekek az épületbe, de ők inkább megvárták, amíg az augusztus 31-én bezárt kapuról leveszik a láncot és a lakatot. Éppen kiérkeztek a rendőrök, hogy ellenőrizzék, végrehajtja-e az önkormányzat a megyei közigazgatási hivatal felszólítására az intézmény kinyitásáról szóló rendeletét, amikor a kulcs előkerült, s betódultak a szülők és a gyerekek az iskolába.

Elsőként Bogdányné Győri Adrienn érkezett két gyermekével. Bogdányné azon szülők egyike, akik nem akarták ingáztatni gyereküket Pásztóra, és tüntettek a mátraszőlősi iskola bezárása miatt. Azt mondta: most mindannyian boldogok, pedig a gyerekeknek még könyvük sincs. Igaz, a tanáriban vannak könyveket és munkafüzeteket, ám - mivel az iskolát augusztus végén az önkormányzat megszüntette - nincs a kiosztásukra felhatalmazott ember.

Mint arról már beszámoltunk, a Nógrád megyei településen harminc, többségében roma gyerek nem kezdte el a tanévet, mert a szüleik nem engedték őket - a megszűntetett helyi iskola helyett felajánlott - pásztói intézményekbe járni. A mátraszőlősi iskolát az egyre kevesebb tanuló és a magas költségek miatt zárta be az önkormányzat, ám - mivel az intézményben etnikai kisebbségi oktatás is folyt - ehhez a helyi cigány kisebbségi önkormányzat beleegyezésére lett volna szükség. Ezt azonban nem kapták meg. A közigazgatási hivatal elrendelte a jogszabálysértés megszüntetését. A helyi önkormányzat múlt pénteken döntött arról, hogy, hogy hétfőn kinyitják az iskolát.

Mátraszőlősről tegnap reggel a menetrend szerinti buszjáratra és a két tanulójáratra is szép számmal szálltak fel olyan mátraszőlősi gyerekek, akik Pásztóra járnak különböző iskolákba. Voltak köztük olyanok, akik már régebb óta a négy kilométerre lévő városban tanulnak, és olyanok is, akik tavaly még Mátraszőlősön járta iskolába. Pásztón - mondták a felszállást segítő szülők - szívesen látják gyerekeiket, 28-32 fős létszámú osztályokat indítottak részvételükkel.

Mátraszőlősön 160 általános iskolás korú gyerek van, ám közülük tavaly már csak 93-an tanultak szülőfalujukban, és év közben is volt néhány diák, aki az ingázást választotta. Az önkormányzat iskolanyitó határozata után többen úgy döntöttek, hogy visszahozzák a gyereküket Mátraszőlősre. A múlt heti harmincról így 44-re nőtt azok száma, akik falujuk tanintézményét választották. Így is nagyon kevesen vannak: az elsősök száma hét, a nyolcadikosoké mindössze három. A szülők - köztük több munkanélküli - azt mondják: lehetőségeik szerint szívesen segítenek abban, hogy megtartsák a tornateremmel, számítástechnika teremmel is fölszerelt, tágas, kényelmes iskolájukat. Vállalnák társadalmi munkában takarítást, sőt - fogalmazott egyikük - még a segélyükből is lemondanának pár ezer forintról a tanárok fizetésére, csak otthon tarthassák a gyerekeiket.
A pedagógusoknak azonban már felmondtak, ezért ők munkaügyi bírósághoz fordultak - bár az iskola megnyitásakor vállalták a gyerekek felügyeletét. Ügyvédi tanácsra nem nyilatkoztak az elbocsátás körülményeiről, csak annyit közöltek: ingyen vállalták a hétre a gyerekekkel való foglalkozást.

Tóth Gyula, a település polgármester úgy fogalmazott: csak azért nyitották ki az épületet, hogy a folyamatos tüntetések során a szülők és gyerekeik ne az utcán várakozzanak. Ez - hangsúlyozta - nem jelenti azt, hogy az idei tanévben működni fog az iskola.

- Ahhoz ugyanis húszmillió forint kellene - közölte a polgármester. - Ezt az amúgy is forráshiányos költségvetésből nem lehet előteremteni.

Szandai László, a regionális közigazgatási hivatal nógrádi vezetője - aki már azt is eredménynek tartja, hogy a gyerekek nem az utcán vannak, amíg tárgyalnak róluk - úgy értékelte a történteket: az önkormányzat továbbra is jogsértő magatartást tanúsít, mivel nem vonta vissza a kisebbségi önkormányzat ellenében meghozott iskolabezárási határozatát. Igaz, Szandai hangsúlyozta: az oktatási törvény vonatkozó paragrafusa némi finomításra szorulna, mivel a jelen állás szerint vétó esetén akkor is fönn kell tartani egy iskolát, ha annak nem csak a gazdaságosságát, de az ésszerűségét sem indokolja semmi.

Danyi József, a helyi cigány kisebbségi önkormányzat alelnöke jó döntésnek tartja iskolájuk újranyitását és bízik abban, hogy legkésőbb csütörtökön elkezdődhet az oktatás is Mátraszőlősön. A kisebbségi vezető reményei szerint addigra támogatási lehetőségek adódhatnak a pénzügyi keretek megteremtésére. Ragályné Hajdú Zsuzsa, a szaktárca országos hálózatához tartozó regionális igazgatóság vezetője szerint az is kérdés, hogyan fogják az elmúlt napok hiányzását igazolni. Nem beszélve a kiesett tananyag pótlásáról.
Ezzel kapcsolatban egy helybeli azt mondta: Salgótarjánban három évvel ezelőtt csak szeptember végén kezdték a gyerekek a tanévet, mert az iskola felújításával nem végzett a kivitelező. Hozzátette:
- Mégis megtanulták a gyerekek, amit kellett.

Az újra megnyitott mátraszőlősi általános iskola zsibongójában
Az újra megnyitott mátraszőlősi általános iskola zsibongójában
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.