Menjetek a fenébe!- elküldték az egész olasz politikát

„Történelmi kupleráj kerekedett egy viccből” – így kommentálta a népszerű olasz humorista Beppe Grillo azt, hogy elmúlt szombaton 200 olasz és 30 külföldi városteret tudott megtölteni híveivel: internetes felhívására 300 ezren küldték el melegebb éghajlatra az összes olasz pártot.

A precedens nélküli megmozdulást nem párt, nem szakszervezet, egy „egyszerű genovai polgár”, a multinacionális cégek, bankok, politikusok kritizálása miatt a televíziókból, rádiókból kitiltott humorista, Grillo szervezte a (világ tíz legolvasottabb online oldalához tartozó) honlapján közzétett felhívással. 

Szeptember 8-ra meghirdette a Vaffa-dayt, vagyis azt a napot, amikor az olaszok elküldték a fenébe (bár a Vaffa... ennél sokkal erôsebb káromkodást takar) a politikát: baloldali kormányt és jobboldali ellenzéket egyaránt. 

Grillo Bolognában tartott beszédet, de hívei megtöltöttek más olasz és külföldi teret is. Interneten többen nézték mint Al Gore volt amerikai alelnöknek a globális felmelegedésrôl rendezett nemzetközi elôadását. A hely és idôpont nem volt véletlen: Bologna a kormányfô Romano Prodi szülôvárosa, és szeptember 8-án értek partot a náci-fasizmus alól felszabadító szövetségesek, „és jó lenne, ha ezt nem felejtenék a történelmüket nem ismerô olaszok”. 

Grillo nem tett mást, mint felolvasta a római parlament bíróságon elítélt képviselôinek 25-ös névsorát (az elsôk között Silvio Berlusconival), majd melegebb éghajlatra küldte az összes olasz pártot, amelyeket a demokrácia rákjának nevezett.

Nem akarok újabb pártot alapítani, a mostaniakat akarom elpusztítani, törvényt nem ismerô bűnözôk ezek, akik nekünk diktálnak törvényt. A balközépben bíztunk, azt hittük ez a váltás kormánya lesz, de mindig ezt hisszük, most reményvesztetten vissza akarjuk magunknak szerezni a politikát” – sorolta Grillo. A tömeg pedig Vaffa....-val válaszolt.  

A jobbközép vulgáris néptribünnek kiáltott ki, és neve alapján (a Grillo olaszul tücsköt jelent) Beszélô Tücsökrôl hazug Pinokkióra keresztelte át megjegyezve, hogy elmúlt nyáron a humorista is yachton napozott. A balközép kormány azonban úgy érzi, ez neki szólt, és nem szabad tudomást se venni a 300 ezres kiáltásról. 

„Veszélyben a demokrácia: ha nem csökkentjük a politika kiváltságait, a parlamenti fizetéseket, elveszítjük szavazóink bizalmát, és baloldali hatalmi űr keletkezik” – nyilatkozták az elsôsorban népszerűségük érdekében Grillo-pártinak mutatkozó miniszterek. A nemzeti hősnek kikiáltott Grillo nem árulta el következô lépését: a honlapját naponta olvasó millióknak viszont már nem elég a blogja, arra várnak, Grillo utat mutasson nekik.    

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.