Figyelmeztetés és obsit Gergényinek

Lezárult a Gergényi Péter volt budapesti rendőrfőkapitánnyal szemben indított fegyelmi eljárás, a volt főkapitány figyelmeztetésben részesült - jelentette be Bencze József országos rendőrfőkapitány hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján.

Emlékeztetett rá: Gergényi Péterrel szemben elrendelt fegyelmi eljárást az Országos Rendőr-főkapitányság befejezte, a volt főkapitány figyelmeztetésben részesült. Ez ellen Gergényi Péter nem élt panasszal.  
   
Ezzel együtt hétfőn benyújtotta kérelmét, hogy a november 30-ig szóló felmentési idejét rövidítsük le. Szeptember 30-ai hatállyal a hivatásos szolgálati viszonyát meg kívánja szüntetni. Ezt a kérelmét teljesítem - mondta.
   
Gergényi Péter még szombaton a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában kijelentette: hisz az igazságban, a törvényességben, a törvényekben és bízik az országos rendőrfőkapitány bölcsességében. A volt főkapitányt az ellene folyó fegyelmi eljárásról kérdezték. A műsorban az újságíró felidézte: Gergényi Péternek azt ajánlották, ha elmegy nyugdíjba, akkor a szerződéskötése miatt folyó fegyelmi vizsgálata megszűnne.
    
"Szó nem lehet arról, hogy én kvázi kimeneküljek ebből. Záruljon le a vizsgálat, megállapít, amit megállapít, és majd utána nagyon komolyan gondolkodom rajta, hogy rövidíteni fogom a felmentési időmet" - jelentette ki Gergényi Péter.
     
A volt főkapitány idézte a fegyelmit elrendelő határozat indoklását. "Két szerződést kötöttem a BRFK IPA (Nemzetközi Rendőr Szövetség) Egyesület segítésének javára, és az elrendelő határozat szerint ezt a szerződést nem köthettem volna meg" - mondta. Hozzátette: az egyik szerződést tavaly november 5-én, a másikat január 8-án írta alá.
     
"Azt jelentette ez a támogatás, hogy a BRFK IPA Egyesületet támogatta a BRFK annyiban, hogy felvett egy személyt, megbízási szerződéssel. Magánszemélyről beszélünk, aki tolmácsolási feladatokat látott el, hangsúlyozom, öt nyelven beszél, szervezte az IPA-tagoknak az utaztatását" - mondta.

Hozzátette: "valójában az idézőjelben vett vád az, hogy nem segíthettem volna az IPA munkáját, illetve ezen a szerződésen a közgazdasági főosztályvezetői, illetve személyzeti  főosztályvezetői ellenjegyzés nem szerepel, aminek szerintem nem is kell szerepelnie".
    
Mint mondta, a 19 megyei rendőr-főkapitányság és az Országos Rendőr-főkapitányság is segíti az IPA  egyesületének a munkáját, így ő is segítette, "gondoltam, ezzel jót teszünk". Megjegyezte: "ilyen megbízási szerződést egy főkapitány (...) a főkapitányság nagyságától függően tízes vagy százas nagyságrendekben ír alá".
      
"Én hihetetlen módon - lehet, hogy idealista vagyok -, hihetetlen módon hiszek az igazságban, a törvényességben, a törvényekben, és bízom az országos rendőrfőkapitány úr bölcsességében" - jelentette ki. Hozzátette: "hiszek az ártatlanságban".
      
Arra a kérdésre, hogy kinek állhatott érdekében a mostani fegyelmi eljárás, kijelentette: nem tudja, és "nem is érdekel igazán". A felvetésre, hogy esetleg egykori beosztottak visszavágásáról lenne szó, azt mondta, "elvileg lehetséges", hiszen a BRFK átszervezésekor - hogy a miniszter által meghatározott EU-konform szervezet alakuljon ki - 581 felesleges vezetői helyet szüntettek meg.

MTI

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.