Mátraszőlős: még csak az iskolakapu nyílt

Mátraszőlősön ma kinyitják az iskolát. A polgármester szerint ez azonban nem elég a tanév megindításához, hiszen ahhoz program, tanári kar és pénz is kell. Ráadásul - mint mondta - fenyegetettség közepette határozott az újranyitásról a képviselőtestület. Bár tanítás egyelőre nem lesz, a helyi kisebbségi vezetők mégis győzelemről beszélnek.

Ma kinyitják az augusztus végén bezárt mátraszőlősi általános iskolát - így döntött a település képviselő-testülete rendkívüli ülésén, a hétvégén, pénteken késő este.

A Nógrád megyei településen harminc, többségében roma gyerek nem kezdte el a tanévet, mert a szüleik nem engedték őket - a bezárt helyi iskola helyett felajánlott - pásztói intézményekbe járni. A mátraszőlősi iskolát az egyre kevesebb tanuló és a magas költségek miatt zárta be az önkormányzat, ám - mivel az intézményben etnikai kisebbségi oktatás is folyt - a megszüntetéshez a helyi cigány kisebbségi önkormányzat beleegyezésére lett volna szükség. Ezt azonban nem kapták meg. A megyei közigazgatási hivatal szeptember 7-i határidővel elrendelte a jogszabálysértés megszüntetését.

Ezért tartott rendkívüli ülést a képviselő-testület. Az ülés előtt a helyszínen folytatott megbeszélést a megye közigazgatási hivatalának vezetője, Szandai László, a regionális vezető, Balás István, valamint az oktatási tárca főtárgyalója, Krémer András, az Oktatásügyi Közvetítő Szolgálat igazgatója. A hivatal előtt az iskola újranyitásáért tüntető szülők úgy százfős csoportja hangos kiabálás közepette követelte a polgármester lemondását, és szidalmazta az iskolabezárást megszavazó képviselőket. A testületi ülésen tartózkodókra hét kommandós vigyázott.

Danyi Károly, a helyi cigány kisebbségi önkormányzat elnöke, valamint helyettese, Bangó Kálmán az iskola újranyitásáról szóló döntést az ezért küzdők győzelmeként értékelte, és arra biztatta a szülőket, hogy írassák újra a falujuk iskolájába a már Pásztóra járó gyerekeket is.

Tóth Gyula, Mátraszőlős polgármestere viszont azt mondta:

- Lincshangulat volt, fenyegetettség alatt döntöttünk az újranyitásról.

Tóth Gyula szerint még semmi sem dőlt el, ugyanis nem vonták vissza az iskolabezárást kimondó határozatot. Értelmezése szerint azzal, hogy kinyitják az iskolát, csupán eleget tesznek a közigazgatási hivatal felszólításának. A tanévkezdéshez azonban ennél többre van szükség: pedagógiai programra, tanári karra és pénzre. Tóth Gyula megjegyezte: egyelőre azt sem lehet tudni, hogy az új helyzetben hány diákot akarnak majd ismét a helyi iskolába íratni a szülők, ugyanis a mátraszőlősi gyerekek többsége egy hete már a négy kilométerre lévő Pásztóra ingázik. Tanítás tehát egyelőre nem lesz - néhány pedagógus gyerekfelügyeletet lát el csütörtökig. A hogyan továbbot még nem lehet tudni. A polgármester azt hangsúlyozta: Mátraszőlősön nem saját iskolára, hanem munkahelyekre volna szükség. Hozzátette: a település költségvetése mínuszban van, ha újraindul az iskola, akkor a Pásztóra bejárók buszát is fizetni kell, és ez éves szinten újabb hatmillió forint veszteség lesz.

Tüntetők a mátraszőlősi iskoláért
Tüntetők a mátraszőlősi iskoláért
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.