Eltűnt gyermekek nyomában az EU

Meg lehet-e akadályozni, hogy egy pedofil - például tanári - állást kapjon egy másik tagállamban? Hogyan tudná a rendőrség gyorsabban megtalálni az EU-ban elrabolt gyermekeket? Egy brit kislány tragédiája kellett e kérdések felmelegítéséhez.

A határok nélküli Európa - sajnos - a gyermekrablóknak is kedvez. Madeleine McCannt olyan dél-portugáliai üdülőhelyről tűnt el, amely néhány kilométerre van csak Lagos kikötőjétől, illetve a Spanyolország felé haladó autópályától. A négyéves brit kislány ma már gyakorlatilag bárhol lehet a kontinensen.

Szívszorító statisztika: évente hetvenezer kiskorú tűnik el az EU-ban. S hogy mit lehetne tenni ez ellen? Ötletek akadnak, konkrét eredmény egyelőre kevés. Madeleine (négy hónappal ezelőtti) elrablása után felmérést készítettek az európai parlamenti képviselők körében, és kiderült, hogy szin-
te mindegyikük támogat két elképzelést: hozzanak létre uniós adatbázist a szexuális bűncselekmények elkövetőiről, és dolgozzák ki a gyermekrablás elleni harc egységes, EU-szintű politikáját.

Vágyálom ma még mindkét terv, de egy másik - nagy hévvel beharangozott - kezdeményezésből sem lett sokkal több. Az Európai Bizottság már ez év elején közölte, hogy valamennyi tagállamban egységes, ingyenes hívószámon lehet majd bejelenteni a gyermekek eltűnését. Akkor azt ígérték, legkésőbb a nyáron Európa-szerte működik a 116 000 telefonvonal, ám Magyarországon kár is próbálkozni ezzel a számmal.

A hibát nálunk kell keresni: a brüsszeli bizottság a tagországok kormányaira bízta, hogy keressenek megfelelő szervezetet a telefonos szolgáltatás működtetéséhez. - A Nemzeti Hírközlési Hatóság fel van készülve, a technikai feltételek adottak - mondta lapunk érdeklődésére Márton György, az NHH szóvivője. Ha tehát kijelölnék végre azt a megbízható és kellő anyagi háttérrel bíró alapítványt-intézményt, amely a 116 000 gazdája lenne (és a hívások árát is fizetni tudná), az NHH azonnal "megnyitná a számmezőt".

Egy fokkal biztatóbb a helyzet az elítélt pedofilok-megrontók-megerőszakolók lebuktatása terén. Az EU igazságügy-miniszterei az idén nyáron megegyeztek abban, hogy megkönnyítik a tagállamok bűnügyi nyilvántartásai közötti adatcserét. Ha - például - egy olasz férfi Hollandiában börtönbüntetést kap valamilyen szexuális bűncselekmény miatt, az ítéletet az olasz nyilvántartásban is rögzítik, és központilag elérhetővé teszik az összes tagország bűnügyi hatóságai előtt. Így amikor az illető erkölcsi bizonyítványt kér egy kényesebb állás betöltéséhez, sehol sem titkolhatja el az előéletét.

Hajmeresztő esetek indokolják az óvatosságot. Az egyik legismertebb az "ardenneki szörny" története: Michel Fourniret-t Franciaországban többször is lecsukták kukkolásért, magamutogatásért és kiskorúak megerőszakolásáért - majd átköltözött az Ardennek belga oldalára, és ott háborítatlanul folytatta kislány áldozatainak meggyalázását és meggyilkolását.

A McCann család hazatért
A McCann család hazatért
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.