Gergényi hisz a maga igazában

Hisz az igazságban, a törvényességben, a törvényekben és bízik az országos rendőrfőkapitány bölcsességében - mondta Gergényi Péter volt budapesti rendőrfőkapitány a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában.

A volt főkapitányt, aki jelenleg - mint a műsorban elhangzott -

felmentési idejét tölti és miniszteri engedéllyel ellenőrzési főelőadó egy cégnél, az ellene folyó fegyelmi eljárásról kérdezték. A műsorban az újságíró felidézte: Gergényi Péternek azt ajánlották, ha elmegy nyugdíjba, akkor a szerződéskötése miatt folyó fegyelmi vizsgálata megszűnne.

"Szó nem lehet arról, hogy én kvázi kimeneküljek ebből. Záruljon le a vizsgálat, megállapít, amit megállapít, és majd utána nagyon komolyan gondolkodom rajta, hogy rövidíteni fogom a felmentési időmet" - jelentette ki Gergényi Péter.

A volt főkapitány idézte a fegyelmit elrendelő határozat indoklását. "Két szerződést kötöttem a BRFK IPA Egyesület segítésének javára, és az elrendelő határozat szerint ezt a szerződést nem köthettem volna meg" - mondta. Hozzátette: az egyik szerződést tavaly november 5-én, a másikat január 8-án írta alá.

"Azt jelentette ez a támogatás, hogy a BRFK IPA Egyesületet támogatta a BRFK annyiban, hogy felvett egy személyt, megbízási szerződéssel. Magánszemélyről beszélünk, aki tolmácsolási feladatokat látott el, hangsúlyozom, öt nyelven beszél, szervezte az IPA-tagoknak az utaztatását" - mondta.

Hozzátette: "valójában az idézőjelben vett vád az, hogy nem segíthettem volna az IPA munkáját, illetve ezen a szerződésen a közgazdasági főosztályvezetői, illetve személyzeti  főosztályvezetői ellenjegyzés nem szerepel, aminek szerintem nem is kell szerepelnie".

Mint mondta, a 19 megyei rendőr-főkapitányság és az Országos Rendőr-főkapitányság is segíti az IPA (Nemzetközi Rendőr Szövetség) egyesületének a munkáját, így ő is segítette, "gondoltam, ezzel jót teszünk". Megjegyezte: "ilyen megbízási szerződést egy főkapitány (...) a főkapitányság nagyságától függően tízes vagy százas nagyságrendekben ír alá".

"Óvatos ember vagyok, minden szerződést - hiszen százával írtam alá szerződéseket - (..) mindig legalább két-három jogász előtte megnézte, (...) szakemberek állították össze", de a felelősség - mint mondta - természetesen az övé, az első számú vezetőé.

Hangsúlyozta: "akkor még nem is volt Admiral Tours, tehát a mi cégünk, amiben többen vagyunk üzlettársak. (..) Sok kolléga előtt jelentettem ki, hogy ha egyszer meglesz a cég, mindennel utazhatnak, csak ezzel az eggyel nem". Arra, hogy egy lap nemrég azt írta, Gergényi Péter saját üzlettársával kötött szerződést a BRFK első embereként, kijelentette: azt a május 31-i szerződést nem is látta és nincs rajta az aláírása sem.

"Én hihetetlen módon - lehet, hogy idealista vagyok -, hiszek az igazságban, a törvényességben, a törvényekben, és bízom az országos rendőrfőkapitány úr bölcsességében". Majd hozzátette: "hiszek az ártatlanságban".

Arra a kérdésre, hogy kinek állhatott érdekében a mostani fegyelmi eljárás, kijelentette: nem tudja, és "nem is érdekel igazán". A felvetésre, hogy esetleg egykori beosztottak visszavágásáról lenne szó, azt mondta, "elvileg lehetséges", hiszen a BRFK átszervezésekor - hogy a miniszter által meghatározott EU-konform szervezet alakuljon ki - 581 felesleges vezetői helyet szüntettek meg.

A műsorvezető kérdésére, számított-e arra, hogy meginoghat a széke, Gergényi Péter emlékeztetett rá: igen, ezért tavaly novemberben ő maga kérte nyugdíjazását, de akkor Gyurcsány Ferenc kormányfő "nem engedte el". A volt főkapitány azt mondta: amikor távozott a testülettől, 50 százalék "pezsgőt bontott", de a rendőrök fele sajnálta. "Politikai döntés született, amit én nagy tisztelettel tudomásul vettem. Ez nem egy szakmai döntés; egy szakmai döntéssel lehet vitatkozni, egy politikaival nem. Egyetlen egyet lehet vele tenni, (...) én tisztelettel fejet hajtottam" - mondta.

Az újságíró kérdésére, hogy véleménye szerint az elmúlt húsz évben a szakemberek hány százaléka hagyta el a rendőrséget, azt mondta, becslése szerint 80 százalék. De jöttek közben tehetséges fiatalok, akiknek csak a gyakorlatot kell megszerezniük. A volt főkapitány szerint tiszthelyetteseknél 5, tiszteknél 10 év kell ahhoz, hogy érteni kezdjenek a szakmához, ahhoz, hogy valóban komolyan értsenek a szakmához, becslése szerint 15 év gyakorlat kell.

Arra a kérdésre, hogy mikorra lesz létszámában és tapasztalatában megfelelő a rendőrség, kijelentette: "ezt világosan egyedül csak a jelenlegi országos főkapitány úr látja". (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.