Kórházjutalmazás

- Valamennyi egészségügyi intézmény számíthat pluszpénzre a tárca által most szétosztandó 25 milliárd forintból, de nagyobb összeget kapnak azok, amelyek az elmúlt hónapokban hozzákezdtek a szükséges átalakításokhoz.

Emellett előnyt élveznek a népegészségügyi szempontból legfontosabb, kiemelt ellátóhelyek, a járóbetegintézmények és a sürgősségi ellátás - kommentálta az egészségügyi miniszter a tegnap bejelentett többletforrás szétosztását. Vagyis egyértelművé tette, hogy nem a kórházi adósságok rendezésére, hanem az átalakításokban élen járó intézmények elismerésére szánják a keretet, amelyből teljesítményarányosan jut azért mindenhová - még abba a majd félszáz intézménybe is, amelyek jövője - legalábbis a jelenlegi struktúrájukban - igencsak kérdéses. A legfrissebb felmérések szerint ugyanis azoknak a kórházaknak például, amelyek tartozása eléri az éves bevételük negyedét, reményük sincs a túlélésre.

A 25 milliárd forintos többletforrás egyébként a minisztérium szerint az ellátórendszer ésszerűsítésének, a jogviszony-ellenőrzés szigorításának, a gyógyszer-gazdaságossági törvénynek és a vizitdíj bevezetésének - egyszóval a reformnak köszönhető. Csak a járulékbefizetések kontrolljának köszönhetően például április óta több mint félmillióval csökkent a "potyautasok" száma.

A keretből 10 milliárdot még szeptemberben kiutalnak, a fennmaradó részhez október végét követően jutnak majd az intézmények.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.