Gyermeklánc a temetőtől

A sírból is visszahozzuk a jövőt! - ezzel a szlogennel hívja a nagycsaládosokat ma délelőttre, a Fiumei úti temetőbe a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE). A temetőnek hátat fordítva, a Parlamentig alkotnának élőláncot, hogy a kormány egészségügyi és oktatási reformja ellen tüntessenek.

A Nagycsaládosok Országos Egyesülete ma általános reform-, tehát kormányellenes demonstrációt rendez, amit harmincnál több országos civil szervezet támogat, köztük pedagógusok, hallgatók szakszervezetei, az orvosok, illetve gyógyszerészek kamarái. Jelezte csatlakozását a Csoóri Sándor nevével fémjelzett Márciusi Charta is.

A szlogen, illetve a NOE korábbi állásfoglalásai is jelzik: a lehető legsötétebben látják a jelenlegi kormány egészségügyi politikáját. Csecsemőáldozatok a reformok oltárán; Merénylet a gyerekes családok és pedagógusaik ellen; Ne nyomorgassák többet a családokat! Vagy: Szerintük az SZDSZ legalizálná a pedofíliát.

Számos közelmúltbeli felhívásuk is tükrözi ezt a szemléletet, de nemcsak az ellenzéki interpellációkra hajazó felhívásaikból lehet következtetni beállítottságukra. A Mit kíván a magyar gyermek? tizenkét pontja is az ellenzék főbb követeléseit idézi. A NOE és társszervezetei számos önkormányzatban képviseltetik magukat - a legtöbb körzetben a jobboldali pártokkal (máshol a koalícióval) együttműködésben.

A NOE alapszabálya szerint pártpolitikai tevékenységet nem végezhet - "mégis mindig megkapjuk az aktuális kormánytól az ellenzékiség vádját" - mondja lapunk kérdésére Morvayné Bajai Zsuzsanna, a NOE elnökhelyettese, amikor a politikával való kapcsolatukról kérdezzük. Valamennyi kormányról kiállítottak már "bizonyítványt", s valamennyit "lepontozták" - hangsúlyozza. Ezzel együtt tény, hogy az Orbán-kormány időszakában nem volt olyan erőteljes a tiltakozásuk, mint a Medgyessy-, illetve a Gyurcsány-kabinet hivatali ideje alatt. Morvayné szerint ennek oka, hogy az Orbán-kormány időszakában jobban működtek a társadalmi érdekegyeztetés fórumai. A jelenlegi kormány viszont az oktatás és az egészségügy területén szerintük válságot és káoszt idézett elő. Jelenleg a helyzet úgy áll Morvayné szerint, hogy az alapkérdésekben az együttműködési készség hiánya miatt már csak a tüntetés segít. A döntés-előkészítésbe csak formálisan vonják be őket, s érdemi kérdésekben javaslataikat negligálják. Megállapodni a hatalommal csak részletkérdésekben tudnak.

- Nagy baj, hogy demonstrálnunk kell, hiszen hiszünk a tárgyalás erejében. De hiába a segítő szándék, a konstruktív javaslataink, úgy látszik, nincs más mód arra, hogy a döntéshozókra mintegy föltegyük a civil szemüveget - érvel Morvayné Bajai Zsuzsanna. - Próbáld meg a három gyerekedet három különböző településen működő iskolába elvinni reggel, majd beérni a munkahelyedre, úgy, hogy megszűntek a buszjáratok - érzékelteti a civil szemüveg "sajátos fókuszát" a NOE elnökhelyettese. A családok szerinte úgy érzik, hogy "kés van a torkukon" - ezért indul ma az élőlánc temető elől.

l Idősebbek vagyunk, mint a pártok, ezt nem árt tudni - mondja az idén huszadik születésnapját ünneplő Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) elnökhelyettese. A kiemelten közhasznú egyesületnek körülbelül 14 ezer, legalább 3 gyermeket nevelő család, továbbá mintegy 300 helyi szervezet a tagja. Feltehetően ennek is köszönhető, így Morvayné, hogy a tavaly ősszel nyolcezres demonstrációt szervező NOE az idén már azon aggódik: esetleg túl sokan lesznek a tüntetésükön. A szervezetben önkéntes alapon dolgoznak és szinte kivétel nélkül nagycsaládos emberek tevékenykednek. Jellemzően kör e-mailekben szavaznak az állásfoglalásokról, melyek sokszor "alulról" - a helyi szervezetektől, illetőleg egyes szakértőiktől - érkeznek. Hazai forrásai részben államiak, a szociális tárcától, a Nemzeti Civil Alapprogramtól egyaránt kapnak támogatást, csakúgy, mint az önkormányzatoktól.

Az utolsó békés nap a Kossuth téren: NOE-demonstráció 2006. szeptember 16-án
Az utolsó békés nap a Kossuth téren: NOE-demonstráció 2006. szeptember 16-án
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.