Gyanúsított lett a Portugáliában eltűnt skót kislány anyja

Hivatalosan gyanúsítottá vált pénteken annak a skót kislánynak az édesanyja, aki még tavasszal tűnt el egy portugáliai üdülőhelyről, és akinek megtalálására példátlan nemzetközi figyelemfelhívő kampány bontakozott ki. A négyéves Madeleine McCann szüleivel üdült a dél-portugáliai Praia da Luz egyik luxus turistatelepén, amikor május 3-án, a szállodai szobából nyoma veszett.

Madeleine két kisebb ikertestvérével együtt őrizetlenül volt a földszinti szobában, miközben a szülők - Kate és Gerry McCann - egy közeli étteremben vacsoráztak. A portugál rendőrség eddigi hivatalos álláspontja az volt, hogy Madeleine orvos szüleit nem tekinti gyanúsítottaknak, ez azonban péntekre megváltozott: Kate McCannt a továbbiakban nem tanúként, hanem gyanúsítottként tartják számon.

A BBC-nek nyilatkozó szakértők szerint mindazonáltal ennek a bonyolult portugál eljárásjogi előírások értelmében annyi a jelentősége, hogy a rendőrségi meghallgatások során a nyomozók feltehetnek olyan kérdéseket is, amelyeket csak gyanúsítottaknak lehet feltenni. Mindemellett Kate McCann-nek gyanúsítottként jogában áll megtagadni a választ olyan kérdésekre, amelyekre tanúként történő meghallgatása során kötelezően válaszolnia kellene.

Madeleine mamáját a gyanúsítottá minősítése előtti 24 órában kétszer is beidézték a helyi rendőrőrsre. Első meghallgatása 11 óra hosszat tartott és péntek hajnalban ért véget; a második péntek délután kezdődött.

A meghallgatások egybeestek azzal, hogy egy brit laboratóriumban elkészült a szállodai szobában összegyűjtött DNS-minták vizsgálati jelentése, amelyet megküldtek a portugál rendőrségnek is, részletek azonban egyelőre nem kerültek nyilvánosságra.

Nem hivatalos értesülések szerint azonban a szakértők "vérfoltokra emlékeztető" nyomokat is találtak a szobában, illetve a házaspár által bérelt autóban. A BBC úgy tudja, hogy az édesanya gyanúsítottá minősítéséről hozott rendőrségi döntésben ennek is szerepe volt.

A család pénteken megdöbbenésének adott hangot Kate McCann gyanúsítottá nyilvánítása miatt. John McCann, a kislány apjának testvére Glasgow-ban kiadott nyilatkozatában "hihetetlennek" nevezte a fejleményt.

A szülők, akik folyamatosan tagadják, hogy bármi közük lenne gyermekük eltűnéséhez, a minap rágalmazási pert indítottak egy portugál újság ellen, amely azt állította, hogy ők ölték meg a kislányt.

 

A gyermek megtalálására indult, szinte az egész világra kiterjedő nyomozást rendkívüli figyelem övezi. A brit sajtóban az eset óta első oldalas hír a vizsgálat minden mozzanata, és a kislány fellelése érdekében olyan közismert személyiségek tettek közzé televíziós felhívásokat, mint David Beckham angol és Cristiano Ronaldo portugál labdarúgó csillag. (MTI)

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.