A hét műtárgya (30)

Mindenki csak rohan, rohan, és közben észre se veszi, micsoda kincsek hevernek itt parlagon. Valóságos csodák, amelyek nélkül Budapest nem volna Bukarest. Még szerencse, hogy mi éberen figyelünk, kezünkben állandóan ott az élesre töltött fotóapparát, és azonnal lövünk, ha kell: nem hagyjuk, hogy e kincsek fölött úgy ballagjon el az idő, hogy hírük-nyomuk se marad, nem tudnánk a fényes utókor csillogó kék szemébe nézni, ha nem örökítenénk meg a főváros méltatlanul elhanyagolt szépségeit. Íme az eheti.


Ez itt megint valami olyasmi, amiről az átlag halandó ki nem találná, hogy micsoda, míg a világ világ, és még egy nap. Talán valami közmű-biszbasznak nézné, de arra aligha gondolna, hogy képzőművészeti alkotással van dolga.

Pedig igen. Különben mit keresne ebben a sorozatban, ugye.

Mint hosszú és fáradságos kutatómunkával kiderítettük, ez a különös formájú vas installáció nem más, mint a Hősi halált halt madár-etetők emlékműve, amelyet a Magyar Madár-etetők Nemzeti Szövetsége állíttatott, úgy is mint hálás utókor.

Furcsán hangzik, de ez a helyzet: a XX. század nagy háborúiban (I., II.) az akuális hadvezetés előszeretettel sorozott be madár-etetőket felderítőnek, ezek a derék emberek ugyanis az összes többinél, de különösen a légkalapács-kezelőknél sokkal kifinomultabb hallással rendelkeztek, következésképpen sokkal halkabban lopakodtak be az ellenséges vonalak mögé, s szereztek ily módon értékes információkat, sokkal értékesebbeket a többi besorozottnál, de különösen a légkalapács-kezelőknél. Nem csoda, madarat etetni dübörögve, ordibálva nem lehet; hőseink a hosszú évek alatt tökéletesen elsajátították az okszerű madáretetéshez szükséges viselkedést: úgy jöttek-mentek mint az árnyék. Mivel azonban, mint utaltunk rá, igen sokan vettek részt közülük a háborúkban, igen sokan el is estek, sajnos.

Az alkotó nem bonyolította túl a dolgozatot, de így legalább értjük. Felül egy stilizált madáretető, amely minden oldalról zárt, jelezve, hogy szegény kis madárka, ne várd a madár-etetőt, itt már nem lesz tavasz, nem lesz lágy kenyér, a madár-etetőt elvitte egy srapnel. A kvázi-házikó pedig egy ugyancsak stilizált ágyúcsövön áll, jelezve, hogy  ilyesmikkel lövöldöznek a háborúban. Mások melett madár-etetőkre.

Óvjuk, védjük műtárgyainkat, mert mások nem óvják, védik meg őket tőlünk!

Hősi halált halt madár-etetők emlékműve
Hősi halált halt madár-etetők emlékműve
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.