Huszonöt milliárd többlet-finanszírozást kap az egészségügy

Huszonöt milliárd forint többlet-finanszírozás kapnak az egészségügyi intézmények. A pénzből a kiemelt kórházak és szakellátók kapnak többletfeladataik elvégzéséhez, de jut az összegből a kórházi komfort emelésére és az Országos Mentőszolgálatnak is - mondta Horváth Ágnes szakminiszter. A Fidesz szerint 50 milliárd járna.

A többletforrás fedezete az Egészségbiztosítási Alap pozitív egyenlege, valamint a járulékbefizetési többlet; két részletben folyósítják: 10 milliárd forintot egy összegben szeptemberben, a 15 milliárdot pedig októbertől három hónapra egyenletesen elosztva kapják meg az intézmények. Horváth Ágnes a Szent Imre Kórház és Rendelőintézetben tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta: ez az összeg nem a kórházak adósságkonszolidációját "szolgálja". Úgy fogalmazott: "érdektelen" volt a források szétosztásánál, hogy egy-egy intézménynek mennyi az adóssága, elsősorban azok az intézmények számíthatnak a pénzre, amelyek kiemelten vesznek részt a népegészségügyi programban, vagy országos feladatot látnak el.

A szeptemberben egy összegben kiosztandó 10 milliárd forintból 1,2 milliárd forintot az összes krónikus ellátást végző intézmény kap, 3,4 milliárd forintot körülbelül száz intézmény kiegészítő fix díjazásra, 130 millió forintot kapnak az önálló járóbeteg-szakellátók, harminc intézmény részesül összesen 1 milliárd forintban a teljesítményvolumen-korlátból és a területi ellátási kötelezettségből adódó problémák kezelésére és 4,27 milliárd teljesítményarányos juttatást kap valamennyi fekvőbeteg-intézmény, amelyek megkezdték a struktúra-átalakítást.

A további 15 milliárd forintot októbertől három hónapra egyenletesen elosztva kapják az intézmények (hasonló elvek szerint elosztva, mint a szeptemberi 10 milliárdot), ebből a pénzből jut 2 milliárd forint az Országos Mentőszolgálatnak is. Horváth Ágnes elmondta: ebből a kétmilliárdból folytatódik a mentés és betegszállítás teljes szétválasztása. Mint rámutatott, az intézményektől kapott adatokat vették figyelembe a forrás szétosztásánál. Valamennyi szolgáltató vezetője beszámolt arról, hogy áprilistól milyen intézkedéseket tett, hogy alkalmazkodjon a struktúraátalakításhoz. "Aki tett, az kapjon nagyobb pénzt" - ezt az elvet próbálták érvényesíteni az összegek odaítélésekor - mondta.

Ari Lajos, az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesületének elnöke azt mondta, egyetlen egy kórház sem volt, amely több pénzt szeretett volna kapni, mint amennyit kapott. Mindenki tudta, melyek voltak az elosztási elvek - tette hozzá.

Az egészségügyi miniszter ehhez annyit fűzött hozzá: konszenzus volt a szakmai szervezetek között abban, hogy milyen elvek alapján osszák szét a rendelkezésre álló forrást. A teljesítményvolumen-korlát felülvizsgálatával kapcsolatban pedig elmondta: folyamatban vannak a szakmai munkák, ehhez minél jobb mutatókat keresnek, igazságosabb rendszert szeretnének, amely "reagál" majd az egyes intézményeknél április óta megváltozott betegszámokra.Mikola szerint 50 milliárd, a teljes többlet járna

A Fidesz felszólítja fel az egészségügyi kormányzatot, hogy az egészségbiztosítási kassza teljes többletét, mintegy 50 milliárd forintot adja vissza az intézményeknek. Erről Mikola István, a legnagyobb ellenzéki párt szakpolitikusa beszélt pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón.

A politikus az egészségügyi miniszter péntek délelőtti bejelentésére reagált, amelyben Horváth Ágnes arról beszélt, hogy az egészségügyi intézmények 25 milliárd forint többlettámogatást kapnak. Mikola István hangsúlyozta: a kassza tervezett többlete 50 milliárd forint, és ezt a teljes egészében vissza kell juttatni a kórházaknak.

A fideszes képviselő megjegyezte: az Országos Mentőszolgálatnak szánt kétmilliárdos gyorssegélyt mégsem "azonnal" fogja megkapni a szolgálat, hiszen a pénz odaadásának feltétele a 2006. évi zárszámadási törvény elfogadás, ami legjobb esetben is november végén történik meg.

Mikola István azt mondta, az egészségügyben egymásra licitál a szocialista és a liberális párt, "mélyül a koalíciós válság". Jó lenne eldönteni, hogy ki csinálja az egészségpolitikát, ki vezeti az Egészségügyi Minisztériumot. Nem helyes, hogy a pártok vitája az egymásra ígérgetésből áll - tette hozzá a fidesz szakpolitikusa. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.