Csalás miatt nyomoznak tovább a Zuschlag-ügyben

Egyelőre változatlanul különösen nagy kárt okozó csalással gyanúsítja az ügyészség Zuschlag Jánost, az MSZP Bács-Kiskun megyei területi szövetségének ügyvezető elnökét és társait - közölte Szabó Ferenc, a megyei főügyész helyettese.

A politikust és hat társát alapítványoknak nyújtott állami pénzek szabálytalan felhasználása miatt gyanúsította meg a hatóság - emlékeztetett Szabó Ferenc, hozzátéve, "természetesen felmerülhet annak a lehetősége, mint minden társas elkövetésnél, hogy valamilyen társas elkövetési alakzat: úgy mint bűnszervezet, vagy bűnszövetség, vagy csoportos elkövetés szerepel majd a vádiratban, de ehhez a nyomozást be kell fejezni". Úgy fogalmazott, hogy az eddigi nyomozás során a gyanúsítás minősítésében még nem történt módosítás.

A minősítés esetleges megváltoztatása azért lehet lényeges a későbbiekben, mert amennyiben a bűnszervezet jogi minősítés megállná a helyét a bírósági tárgyaláson, a kiszabható büntetés akár a másfélszeresére is nőhet annak, mint amire egyébként - vádemelés esetén - a vádlottakat a bíróság ítélhetné.

A pénteki Magyar Nemzetben Ocsovai Tamásnak - aki akkor volt a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium helyettes államtitkára, amikor Gyurcsány Ferenc miniszterként vezette a tárcát - a Zuschlag-ügyben megjelent részletes tanúvallomásával kapcsolatban - miszerint "miniszteri utasításra döntöttek az alapítványoknak odaítélt támogatásokról" - a főügyészhelyettes elmondta, hogy csak a tanú hozhatta nyilvánosságra a jegyzőkönyvet. "Jogában áll másolatot kérni a saját vallomásáról, megfelelő illeték lerovása mellett ezt teljesíteni kell, és utána ő azt csinál vele amit akar, ha nem minősített iratról van szó" - fűzte hozzá a megyei főügyész helyettese.

Szabó Ferenc hangsúlyozta: "a tanúvallomásról készült jegyzőkönyvben sem szolgálati, sem államtitok nincs benne, ezért nyugodtan nyilvánosságra hozhatta". Megerősítette, hogy csak a tanú adhatta ki a jegyzőkönyv másolatát, mivel az ügyészség a nyomozás lezárását követően sem adhat ki tanúvallomást. Csütörtökön hallgatták meg az ügyben tanúként Kecskeméten Arató Gergelyt, az oktatási minisztérium államtitkárát.

A nyomozás egy rutinvizsgálat után indult, melynek következményeként 2005-ben a Kiskunhalasi Városi Ügyészség indított vizsgálatot, számviteli fegyelem megsértésének alapos gyanújával, több alapítvány és egyesület pályázatokon nyert pénzeinek felhasználása miatt. A nyomozás során kiderült, a vizsgált egyesületek és alapítványok közel 50 millió forint pályázaton nyert pénz "rendeltetésszerű használatával" nem tudnak elszámolni.

Zuschlag János, aki korábban lemondott országgyűlési képviselői mandátumáról, miután a holokauszttal viccelődött, jelenleg az MSZP Bács-Kiskun megyei területi szövetségének ügyvezető elnöke, a megyei közgyűlés tagja, Kiskunhalason önkormányzati képviselő, a szocialista párt kiskunhalasi szervezetének elnöke.

"A nyomozás eddigi adatai szerint Z. János egyértelműen gyanúsítható azzal, hogy utasításokat adott az érintett egyesületek és alapítványok munkatársainak" - mondta júniusban a megyei főügyész helyettese.

Zuschlag János mellett a gyanúsítottak között van Katus Ferenc, a Bács-Kiskun megyei közgyűlés szocialista frakciójának tagja, Kullai Tamás, aki az előző ciklusban Kecskeméten volt MSZP-s önkormányzati képviselő, Lados István, Zuschlag korábbi személyi titkára, aki ellen nemzetközi körözés van érvényben, valamint Krausz Csaba, újbudai önkormányzati képviselő és Marsovszky Balázs, a Fiatal Baloldal (FIB) fővárosi elnöke is. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.