Az esőkertészkedés haszna

Szerencséje volt annak, aki a múlt hét végén telepített gyepet, vagy a nyaralási szezon vége felé hozzákezdett az őszi munkálatokhoz. Az eső ugyanis sokat segített neki.

Kérjen segítséget a szerzőtől!

Nem tud zöld ágra vergődni növényével?
Kérjen segítséget a szerzőtől!
czaunerp@nepszabadsag.hu

Gyepet magvetéssel vagy gyepszőnyeg terítésével lehet telepíteni. A gyepszőnyeg mellett szól, hogy a terítés után gyakorlatilag azonnal kész gyep látványát nyújtja. Egyetlen hátránya az ára: ha szakemberrel végeztetik a munkát, annyiba kerül, hogy azért akár olcsóbb gépi perzsaszőnyeget is teríthetnének a kertbe. A gyepszőnyeg a vékonyabb pénztárcájú kertészeknek is ajánlható, ha kisebb, erősen lejtő területet kívánnak füvesíteni. A telepítés előtti gondos talaj-előkészítést a gyepszőnyeg is igényli. Az alapozó műtrágyákat az őszi telepítés alkalmával kell kijuttatni. A szakáruházakban különleges összetételű gyeptrágyák vásárolhatóak.

A kertész számára aránylag egyszerűbb munka a fűvetés. Először ki kell választani a megfelelő fűmagot. Két ismert fűmagkeverék létezik: a sport- és a golf-. A sportfűmag állítólag jobban bírja a tartós igénybevételt, a golffűmag viszont szebb gyepet eredményez. Egy átlagos kertbe a golf- ajánlható, azzal, hogy az esetleges kopásokat rendszeresen pótolni kell.

A legkedvezőbb, ha a fűmag porhanyós, 5-8 százalék nitrogént, 10-15 százalék foszfort, 20-25 százalék káliumot tartalmazó műtrágyával megszórt, gyommentes talajba kerül. Közvetlenül a vetés előtt a talajt teljesen el kell simítani. Erre léteznek speciális szerszámok, de elég egy kétágú falétrára kötelet kötni és ezt ügyesen keresztülhúzni a leendő gyep területén. Ezt követően kell a fűmag ágyát elkészíteni. Ehhez a célszerszám helyett alkalmas eszköz egy másfél, kétméteres, keskeny léc, amelybe ötcentinként szöget kell verni úgy, hogy ebből legalább két centi kilógjon - mint a gereblye fogai. A szerkezetet stabilan egy partvisnyélre erősítjük, majd egymásra keresztirányban kell a vetésre váró földön húzni. A kialakult négyzethálóra kell vetni a fűmagot. Ennek befejeztével a szöges keresztfa fordított, sima oldalával kell elegyengetni a talajt. Nem kell hozzá sok ügyesség, de az egyszerű boronálás hatására a négyzetháló egymástól öt centiméterre lévő találkozási pontjain a kellő mélységben találnak fészket a néhány darabból álló fűmagcsomók. Ezzel a módszerrel a 100 négyzetméterre ajánlott, háromkilós fűmagadag jócskán csökkenthető. A vetés után hengerezni kellene, hogy a levegőt kiszorítsák a laza talajból. Ha nincs henger, akkor egy kiselejtezésre váró cipő talpára lehet 67-70 centi hosszú és arasznyi szélességű deszkát erősíteni, s ezzel topogni a vetésen.

Ha az őszi gyeptelepítőnek szerencséje van, és locsoláskor jól választotta meg a vízadagot, a kemény fagyok beálltáig a zsenge fű bokrosodni kezd, így teljes nyugalommal várhatja a tavaszt - a fű megered.

Ősszel lehet és kell a nyári fűkopásokat, egy-egy grillparti okozta pusztulás nyomait eltüntetni. A felülvetés előtt a folt földjét elég gereblyével barázdálni. A vetés befejeztével következik a simítás és a taposás. Arra ügyelni kell, hogy a magos talaj ne ragadjon a cipő talpára. Ha nagyobb foltot kell pótolni vagy olyan részt, amelyet már meghódított a gaz, célszerű totális gyomirtást végrehajtani. Az egészséges, frissen nyírt és a fogas szellőztetővel a nyári fűnyesedéktől megtisztított gyepre érdemes 300 négyzetméterenként egy kiló fűmagot kiszórni. Az eső a magot bemossa, s ahol szükséges, sűríti az állományt. Különösen azokon a gyepeken fontos ez a pótlás, amelyeken megjelentek a muharok, a télen kifagyó gyomfüvek. A cserjék, fák árnyékos szélei alá érdemes árnyéktűrő fűkeveréket vetni. Ez nem olcsó mulatság, mert áruk a kommersz magokénak többszöröse.

A jövő héten a szabadban lévő fűszerkert téliesítéséről és a konyha minikertjéről írunk.

Nem tud zöld ágra vergődni növényével? Kérjen segítséget a szerzőtől! czaunerp@nepszabadsag.hu

A karácsonyi kaktusz

A karácsonyi kaktusz egész évben a hobbikertész növénygyűjteményének csúfsága. Ahhoz, hogy karácsonykor rikító virágaival mindezért kárpótoljon, most kell változtatni nyári tartásán. A növény virágrügyei nyáron alakulnak ki. Ha világos, de nem napsütötte helyen, és viszonylag szárazon állt, akkor mostantól bőségesen kell öntözni. A fagyokig kint maradhat, de nem fagyhat meg. Amint megérkeznek az éjjeli hidegek, óvatosan kell téli helyére állítani, és onnan kezdve nem szabad bántani, mozgatni. A bolygatásra ugyanis az apró virágrügyek eldobálásával válaszolhat. Karácsony táján jelennek meg a hajtások csúcsán fehér, piros, rózsaszín, lilásvörös virágai. Általában magas páratartalomra van szüksége, ezért meghálálja a gyakori öntözést és a nedves kavicsaljat. Az elvirágzást követő hónapban hűvösebb helyen, visszafogottabb öntözéssel kell pihentetni. Tavasszal új hajtásokat hoz.

Ha jól tartjuk a karácsonyi kaktuszt, ez lesz az eredménye
Ha jól tartjuk a karácsonyi kaktuszt, ez lesz az eredménye
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.