Tessék több konzervativizmust merni!

A német társadalom balratolódásával szemben jól felismerhető polgári alternatívára van szükség. A CDU/CSU-nak vissza kell térnie a konzervatív gyökerekhez, a modern polgári gondolkodással és a hagyományos német értékek (a becsületesség, a hűség, a megbízhatóság és a szorgalom) hangsúlyozásával széles társadalmi rétegeket kell mozgósítani a 2009-es Bundestag-választásokon - olvasható abban az elvi programban, amelyet a kereszténypártok négy fiatal, feltörekvő politikusa fogalmazott meg.

A Frankfurter Allgemeine Zeitungban megjelent állásfoglalás Angela Merkel kancellár és CDU-elnök bírálatának tekinthető. A belpolitikában inkább moderátorként, mint hatalmi szóval fellépő Merkelt saját pártjában eddig is többen kritizálták, hogy a szociáldemokratákkal 2005-ben kötött nagykoalícióban a három alappillér közül csak a liberális és a szociális elvek érvényesülnek - miközben a CDU/CSU veszít hagyományos konzervatív profiljából.

A 28-40 év közötti, önmagukat "konzervatív szívűnek, de progresszív szelleműnek" nevező "négyek" egyértelműen Nicolas Sarkozyt tekintik példaképüknek: a francia politikus szárnyalása bizonyítja, hogy polgári-konzervatív értékekkel választásokat lehet nyerni. A német kereszténypártoknak egy legalább negyvenszázalékos választási eredményhez hasonló utat kell követnie - érveltek, lényegében arra biztatva Merkelt: tessék több konzervativizmust merni!

A "négyek" csak úgy fogadják el a multikulti Németországot, ha annak alapját a német kultúra és keresztény-nyugati értékek képezik. A bevándorlóknak ezeket el kell fogadniuk, de látni kell, hogy Németország integrációs képességének határára jutott, és menedéket csak a tényleges politikai üldözötteknek tud biztosítani.

A klímaváltozással szemben az atomenergia fokozott felhasználásával vennék fel a harcot, a Merkel-kormány által favorizált, szénre és gázra építő energiapolitikát tévútnak tartják. A CSU-s szövetségi agrárminiszterrel, Horst Seehoferrel "szembemenetelve" ellenzik a genetikailag módosított növényfajták termesztését, de egyértelműen bírálták a CDU-s szövetségi családügyi minisztert is: Ursula von der Leyent a bölcsődei helyek jelentős bővítésével szeretné a fiatal anyákat a gyerek(ek) mellől minél hamarabb aktív kereső állásokba visszahozni.

A német kancellár beszédet mond
A német kancellár beszédet mond
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.