Nejlonfóliába csomagolták tegnap

Dobó István várkapitány szobrát Egerben: az akciót szervező Jelképző Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Szakközépiskola így akarta fölhívni a figyelmet a művészeti iskolákat sújtó intézkedésekre, arra, hogy milyen lenne a világ műalkotások nélkül.

Csonka Erzsébet, az oktatási intézmény tanára elmondta: a két éve létrehozott alapítványi iskolának az idén jelentősen csökkent a normatív állami támogatása. Korábban egy tanuló után ötezer forintot kaptak havonta, de fél éve ez az összeg már csak 3500 forint. Csonka Erzsébet szerint ennyi pénzből nem lehet színvonalasan tanítani.


Ha a megszorítások folytatódnak, kevesebb lesz a művész, kevesebb a köztéri műalkotás, vagyis olyan sivár lesz az élet, mint amilyen csúf volt Dobó István alakján a nejlonfólia. Ide tartozik, hogy tegnap Arató Gergely, az oktatási tárca államtitkára egy konferencián arról beszélt: a jelenleg működő 873 alapfokú művészeti iskolából 689 felelt meg az előminősítés szempontjainak. Az az iskola, amelyik nem felel meg a minősítési szempontoknak, csak az állami támogatás ötven százalékára lesz jogosult. Arató Gergely hangsúlyozta: a művészeti oktatás a magyar oktatásügy egyik legfontosabb része.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.