Tőkés nem kér az RMDSZ közös listájából

Tőkés László nem indul a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) listáján a november 25-i európai parlamenti választásokon, hanem egyéni jelöltként száll versenybe a romániai magyarok szavazataiért - derült ki Markó Béla és a református püspök tegnapi kolozsvári találkozóján.

Markó Béla, az RMDSZ és Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke az ülés után közölte, hogy az EP-választásokon a romániai magyarságnak nem lesz közös listája. Markó emlékeztetett: szervezete befutó helyet ajánlott fel a püspöknek.

Tőkés felhívta a figyelmet arra, hogy őt hat szervezet támogatja. - Ők gyűjtöttek össze 140 ezer támogató aláírást, ők győztek meg arról, hogy vállaljam a független indulást, így nekik tartozom felelősséggel és elszámolással - mondta. Hozzátette: e hat szervezet, az őt támogató egyházi fórumok és a püspök tanácsadói is úgy látták, hogy nem érett meg a helyzet az RMDSZ-szel való közös lista összeállítására.

A felek egyetértettek abban, hogy választási kampánytól függetlenül folytatják a párbeszédet. Abban is egyezségre jutottak, hogy bár az RMDSZ és Tőkés külön vesz részt az európai parlamenti választásokon, nem folytatnak majd negatív kampányt. Ugyanakkor mindkét fél elismerte: megvan a kockázata annak, hogy a romániai magyarság esetleg európai képviselet nélkül marad.

Tőkés László és Markó Béla Kolozsvárott
Tőkés László és Markó Béla Kolozsvárott
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.