Erőfőpróba

Szinte mindenben megállapodtak - olyasmiben is, ami pénzt, infrastruktúrát és hatalmat osztott volna újra, sőt könnyen lehet, nemsokára újra is fog osztani az RMDSZ és a rivális erdélyi magyar szervezetek között. Markó és Tőkés azonban úgy állt fel az asztaltól Kolozsvárott, hogy nem sikerült közös listát állítaniuk az EP-választásokra. Durván hangzik, de a megfigyelő ebből kénytelen arra következtetni, hogy egyikük vagy másikuk, netán mindkettejük számára volt fontosabb dolog is annál, mint elkerülni a brüsszeli képviselet nélkül maradás kockázatát.

A rizikó nagy: bármenyire azt gondolja-mondja a Markó-párt és a Tőkés-tábor egyaránt, hogy a másik nélkül is bejuthat a listája, ez egyáltalán nem biztos. Még akkor sem, ha ígéretük szerint nem fognak egymás ellen kampányolni, és folytatják programjaik intézményes, érdemi egyeztetését.

Vajon mi lehet fontosabb az erdélyi magyarság europarlamenti kéviseleténél (az ellenkezőjét állító megnyilatkozások dacára)? Érdemi közlések híján találgassunk. Inkább előbb, mint utóbb lesznek román törvényhozási választások, és annak tényleg nagyobb a tétje számukra. Ha az EP-voksoláson így vagy úgy, de az egyik legyőzi a másikat, akkor biztosan legyőzheti a későbbi parlamenti szavazáson is (más kérdés, hogy megint kétséges, eléri-e az erdélyi magyarság egy vagy több pártja a bejutási küszöböt).

De még ennél is nagyobb tét, hogy melyikük szerez majd többet az önkormányzati mandátumokból, amelyek viszont biztosan jutnak a magyaroknak Erdélyben. És ha minden úgy megy, mint az utóbbi időben - akkor sajnos a helyhatósági képviselet marad a magyarok egyetlen hatalmi pozíciója. Ehhez képest az EP-erőpróba tényleg csak főpróba - gondolhatták az erdélyi magyar-magyar felek. Főleg például Szász Jenő, aki az egyik székely város polgármesteri székében bír tág bázissal. Azon kívül ugyan alig támogatják, de az már legyen Tőkés gondja - gondolhatta a korábban erdélyi Fidesznek szánt formáció főembere.

Az viszont Markó gondja: éri-e majd vád, hogy szűkmarkú volt Tőkéssel szemben? Netán a püspök követelt túl sokat? Az erdélyi magyar szavazó, főleg ha hoppon marad, ezt az egy kérdést biztosan felteszi majd, amikor az elmaradt alku felelősét keresi.

Csoda lenne, ha az RMDSZ és Tőkés is bejutna Brüsszelbe, de a lehetetlenre érdemes várni: az idő kevés, de a szükség sok a kiegyezésükre.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.