Változhat a koronás avatási ceremónia - az SZDSZ üdvözli

Az SZDSZ közleményben üdvözölte, hogy az igazságügyi és rendészeti  miniszter bejelentette: változni fog a párt politikusai által kifogásolt tisztavatási ceremónia.

"Két héttel ezelőtt írásbeli kérdéssel fordultunk Gyurcsány Ferenchez, melyben azzal kapcsolatban kértük a miniszterelnök válaszát, hogy bír-e bármilyen közjogi funkcióval a Szent Korona, és mi indokolja, hogy másolata a rendőr-, határőr- és katonatisztek esküjénél is jelen van, valamint összeegyeztethető-e ez a gyakorlat a miniszterelnök által sokszor hangoztatott, és a kormányprogramban is hangsúlyosan megjelenő köztársasági eszmével" - emlékeztet a szabaddemokraták közleménye.

Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszter válaszát szerdán kapták meg. A miniszter levele szerint a Szent Koronának semmiféle közjogi szerepe nincs. Takács Albert a liberális párt közleménye szerint arról is biztosította az SZDSZ-t, hogy elutasít minden olyan értelmezést és törekvést, mely az eskütételt a „Szent Koronára való esküvésnek” tekinti.

Takács Albert arra is ígéretet tett, hogy mivel a kormánynak szándékában áll felülvizsgálni a tisztavatási szertartáson alkalmazott dekorációt, megkezdik az érintett miniszterekkel a módosításhoz szükséges egyeztetéseket. Az SZDSZ továbbra is azt szeretné elérni, hogy a képviselők eskütételénél, és más, hivatalos állami eskük szimbólumrendszerében a korábbinál hangsúlyosabban jelenjen meg a Magyar Köztársaság Alkotmánya.

(NOL)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.