Tőkés nemet mondott az RMDSZ-nek

Tőkés László nem indul a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) listáján a november 25-i európai parlamenti választásokon, hanem egyéni jelöltként száll versenybe a romániai magyarok szavazataiért - ez derült ki Markó Béla és a református püspök között csütörtökön Kolozsváron lezajlott találkozón.

A Bethlen Kata Diakóniai Központban a vártnál sokkal hosszabb ideig tartott a találkozó. Markó Béla, az RMDSZ és Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke az ülés után közölte a sajtó képviselőivel, hogy az európai parlamenti választásokon a romániai magyarságnak nem lesz közös listája. Markó emlékeztetett: szervezete befutó helyet ajánlott fel a püspöknek. "Ebben nem sikerült megegyezni, tárgyalópartnereink nem fogadták el a 'romániai magyar szolidaritás' listáját".

Tőkés felhívta a figyelmet arra, hogy őt hat szervezet, nevezetesen az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT), a Székely Nemzeti Tanács (SZNT), a Magyar Polgári Szövetség (MPSZ), a Magyar Polgári Egyesület (MPE), a Magyar Ifjúsági Tanács (MIT) és az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) támogatja. "Ők gyűjtöttek össze nekem 140 ezer támogató aláírást (amely a jelöléshez szükséges - a tud.), ők győztek meg arról, hogy vállaljam a független indulást, így nekik tartozom felelősséggel és elszámolással" - mondta, hozzáfűzve: e hat szervezet, az őt támogató egyházi fórumok, akárcsak a püspök tanácsadói úgy látták, hogy nem érett meg a helyzet az RMDSZ-szel való közös lista összeállítására.

A püspök szerint a csütörtöki megbeszélésen a felek eltérő módon közelítették meg a kérdést. Az RMDSZ a közös listára koncentrált, Tőkésék viszont azt mondták, hogy e lista csak akkor válhat lehetővé, ha először az elvi kérdések és a programok szintjén születik megegyezés a romániai magyar közéletben szükséges "rendszerváltozást" illetően. A püspök ezalatt a romániai magyar közélet demokratizálását és pluralizmusát értette.

Markó leszögezte: a közös listáról szóló megegyezés elmaradása ellenére nem voltak haszontalanok az elmúlt hetek tárgyalásai. Hiszen a küldöttségek által alkotott munkacsoport elkészített egy határozat-tervezetet és egy cselekvési tervet. Igaz, ezeket még nem írták alá, de Markó szerint e dokumentumok mégis azt tükrözik, hogy a két tárgyalóbizottság képes volt közelíteni egymáshoz álláspontjait, képes volt papírra vetni egyfajta együttműködési keretet. Ez jó alap a párbeszéd folytatásához - állapította meg.

A felek egyetértettek abban, hogy választási kampánytól függetlenül folytatni fogják a párbeszédet, beleértve az Erdélyi Magyar Egyeztető Fórum (EMEF) létrehozását. Abban is egyezségre jutottak, hogy bár az RMDSZ és Tőkés külön vesz részt az európai parlamenti választásokon, nem folytatnak majd negatív kampányt, ki-ki a maga üzenetének megfogalmazására, nem pedig a másik elleni támadásra összpontosítja figyelmét.

A sajtóértekezleten kiderült: mind az RMDSZ, mind Tőkés arra számít, hogy külön-külön is sikert arathat a választásokon. Ugyanakkor mindkét fél elismerte: megvan a kockázata annak, hogy a romániai magyarság esetleg európai képviselet nélkül marad.

Az RMDSZ közbenjárására engedték szabadon Nagyszebenben a röplapokat terjesztő fiatalokat

Az RMDSZ közbenjárására engedték szabadon Nagyszebenben a röplapokat terjesztő fiatalokat - mondta Markó. Az előző napon ugyanis a nagyszebeni rendőrség több órán tartotta fogva az Erdélyi Magyar Ifjak öt tagját.

Tőkés emlékeztetett, hogy e fiatalok az ő vezetése alatt álló Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KREK) érdekében osztogattak röplapokat, felhívva a figyelmet a nagyváradi Lorántffy Zsuzsanna Gimnázium sportpályájának rendezetlen ügyére.

(forrás: MTI)

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.