Darfurban közvetített az ENSZ-főtitkár

A polgárháború sújtotta Darfurba érkezett tegnap Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, aki egy menekülttábort is meglátogatott. Kétszázezren vesztették életüket, és több mint kétmillióan váltak hontalanná Szudán keleti tartományában az elmúlt négy és fél évben.

A világszervezet főtitkára már januári hivatalba lépésekor kijelentette, hogy a darfuri konfliktus megoldására kiemelt figyelmet fordít. A dél-koreai diplomata az egész hetet Szudánban tölti.

Ban a Reutersnek elmondta, három pilléren kell nyugodnia a megoldásnak: békefenntartó erőkön, újabb béketárgyalásokon, és a nemzetközi segélyezésen. A szudáni kormány június végén - többéves huzavona után - beleegyezett, hogy 26 ezer fős, közös ENSZ-Afrikai Unió (AU) csapat váltsa fel a jelenlegi kis létszámú, rosszul felszerelt AU-missziót. A csapatok azonban leghamarabb jövő tavasszal érkeznek Darfurba, és felállításuk sem zajlik problémamenetesen. Eddig csupán afrikai országok ajánlottak fel katonákat, a gazdag nyugati országok még a szükséges szállítóeszközöket és helikoptereket sem adták össze.

Ban Darfurban közölte: nem elérhetetlen álmokat kergetve, hanem realistán igyekszik megközelíteni a konfliktust. Ennek a stratégiának fontos eleme, hogy - sokakkal ellentétben - nem ítéli el nagy szavakkal a háborús bűnökkel vádolt szudáni kormányt, és nem szakítja meg vele a kommunikációt. Inkább személyes kapcsolatot próbál kiépíteni Omar Haszan Ahmed el-Besir elnökkel.

Továbbra is elítéli Ban a kormánycsapatok által elkövetett kegyetlenségeket, ám biztatóan akar fellépni a szudáni vezetéssel szemben annak érdekében, hogy minél előbb újabb béketárgyalásokra kerülhessen sor. ENSZ-tisztviselők nyilatkozatai szerint már csak technikai kérdéseket kell tisztázni, így akár októberben újra egy asztalhoz ülhetnek a tárgyaló felek.

Darfurban már született több megállapodás is, ám azok egyszer sem hoztak békét, mivel a lázadóknak mindig csak egy-egy, jelentéktelenebb csoportja írta alá a szerződést. A lázadókat ezért az ENSZ arra igyekszik rávenni, hogy egységesen lépjenek fel az újabb béketárgyalásokon. Augusztusban az ENSZ találkozót szervezett a lázadók vezéreinek, hogy egyeztessék követeléseiket. Ám közös tárgyalódelegációt ekkor sem sikerült felállítani, és a megbeszélés alatt egy jelzésértékűen üresen hagyott szék jelezte: a legbefolyásosabb lázadóvezér, aki szakértők szerint a béke kulcsa, meg sem jelent körükben.

Szudáni nő Ban Ki Mun főtitkár érkezésekor
Szudáni nő Ban Ki Mun főtitkár érkezésekor
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.