Dolgozhat a Kenedi-bizottság

Júliusban született ugyan politikai döntés a felállításáról, mégis csak ma tarthatja első érdemi ülését a Kenedi-bizottság - miután lezárult a tagok nemzetbiztonsági ellenőrzése.

Az állambiztonsági iratok holléte, mennyisége és minősítése után nyomozó hét szakértő információnk szerint még a mai napon megkezdi a "gyárlátogatást". Az idő sürget: a testület felállításáról szóló kormányhatározat október elsején hatályát veszti, márpedig ahhoz, hogy a kormány az utolsó, szeptemberi ülésén tárgyalhassa a bizottság jelentését, azt legkésőbb szeptember 21-ig a kabinet elé kell terjeszteniük. Magyarul, tizenkét munkanap alatt kell végigjárniuk az iratőrző helyeket. Csak Budapesten legalább egytucatnyi irattárban őrizhetnek állambiztonsági iratokat, nem beszélve a polgári és katonai hírszerző, illetve elhárító szervek megyei kirendeltségeiről. A tizenkét munkanap még akkor is irreálisan kevésnek tűnik, ha címre mehetnének. De még azt sem tudják, egyáltalán hol keressenek - legalábbis Kenedi János több publikációjában jelezte, hogy nem ismert az összes iratőrző hely holléte.

Kenedi János és Varga László is részt vett az 1995-ben felállított iratfeltáró bizottság munkájában, úgyhogy jól ismerik már a titkosszolgálatok, minisztériumi tisztségviselők együttműködési készségét. "1995-ben a BM pincéjének az egyik ajtajára egyszerűen ráírták, hogy NBH, ki sem nyitották nekünk" - emlékezett vissza a Magyar Narancsnak a közelmúltban adott interjújában Varga László.

Tíz évvel később egy háromfős bizottságot állítottak föl, hogy gondoskodjanak róla: az egykori ügynökakták valóban átkerülnek az állambiztonsági szaklevéltárba. Ez a testület sem járt sikerrel, hiszen rengeteg iratot tartottak viszsza a nemzetbiztonsági szervek. Bizonyos, nemzetbiztonsági szempontból kiemelkedően fontos iratoknak pedig még a létéről sem szerezhettek tudomást sem ők, sem a szaklevéltár. Továbbra sem tisztázott, hogy ezeket a "szupertitkos iratokat" végül is megnézheti-e Kenedi János, vagy csak az azokról készült jegyzéket.

Az, hogy ilyen előzmények után Kenediék meddig juthatnak el, politikai szándék kérdése. Gulyás József, az SZDSZ országos tanácsának elnöke tegnap közleményben utalt a politikai hátszél fontosságára: biztosította a testületet az SZDSZ maximális támogatásáról. Egyúttal közölte, hogy a kormány a bizottság felállításával végre egyértelműen állást foglalt a régi adósság felszámolása mellett. "Bízunk abban, hogy valamennyi, a demokratikus alapértékeket valló párt támogatja a bizottság munkáját" - írta.

Ami már nincs a "gyárban" - a történeti hivatal raktára
Ami már nincs a "gyárban" - a történeti hivatal raktára
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.